Naslovna Blog Uzgoj čili papričica unosan u Srbiji

Uzgoj čili papričica unosan u Srbiji

90
0

Uzgoj čili papričica nije puno zahtevan, ali je specifičan i može biti izuzetno profitabilan na našim prostorima. Svetlana Gligorić iz sela Nikinci opštine Ruma je i dokazala ovu premisu aktivnim uzgojem ljutih papričica već više od pola decenije.

„Na ideju sam došla slučajno, čitajući tekstove na internetu. Veoma su me zainteresovale i krenula sam u proizvodnju, koja je specifična i morate sami da se snalazite,“ naglašava Gligorić. „Jer retko ko hoće da se upušta u nešto nepoznato. Pa tako i nemate koga da pitate za savet. Sadite, gledate kako biljke reaguju, učite i organizujete proizvodnju po nekim svojim pravilima.“

Photo by Elle Hughes on Unsplash

Na našim prostorima, iako imamo idealne uslove za uzgoj ove kulture, trgovačke kuće pretežno uvoze čili. Najčešće se to radi iz zemalja koje su veliki proizvođači ove kulture, poput Brazila i Španije. Gligorić sopstvene papričice uzgaja i u otvorenom i u zatvorenom prostoru. Za proizvodnju je izdvojila 400 m2.

Čili sve češći na domaćoj trpezi

Interesantno je navesti da Gligorić od čili papričice proizvodi i domaće slatko. „Slatko se priprema standardno. Može da se koristi bilo koje voće, s tim da se dodaju papričice koje se seckaju na kockice. I mora da se doda šećer. Koliko paprike, toliko i šećera, i to se ukuva,“ pojašnjava Gligorić. „Naravno, važno je ukombinovati ukus voća i ukus papričica. Dobije se slatko-ljuti proizvod jedinstvenog ukusa, koji daje fantastičnu aromu mesu i siru.“

Photo by Eduardo Jaeger on Unsplash

Svetlana svoje čili papričice ne prodaje trgovačkim lancima. Kako ona ističe, nijedan od većih domaćih lanaca marketa nije zainteresovan za domaće proizvode. Samim tim, okrenula se direktno kupcima, koji su sa oduševljenjem pozdravili dolazak egzotičnih ljutih papričica na tržište. Odlično se prodaju i njene prerađevine od papričice,  poput ljutih zimnica i soseva, sve pod brendom sa inovativnim imenom „Neki to vole ljuto“.

„Postoji čitava zajednica ljubitelja ljutog zaloga. Oni se dovijaju kako da zadovolje svoju potrebu. U marketima su proizvodi skupi, ograničen je izbor, a pitanje je i šta sve ima u tim teglicama pored papričica. Sa druge strane, domaćih proizvođača ljutih papričica je jako malo. Kada čuju koje sve mi imamo, pa još da kod nas mogu da kupe soseve, ajvare, ljuto slatko, ljutu turšiju, pa čak i mlevenu ljutu papriku od egzotičnih vrsta to je kao da su otkrili pećinu sa blagom,“ zaključuje Gligorić.

Photo by Artem Beliaikin on Unsplash

Na njenom imanju mogu se naći preko 70 vrsta papričica. Svakako treba navesti da se kod nje aktivno uzgaja i najljuća jestiva papričica na svetu, „Karolina Riper“.

Izvor: Blic

Prethodni tekst„No B.S.“, brend za zdrav život
Sledeći tekstVekovni kestenovi u naselju Hisardžik