Naslovna Bašta Užice, sezonci, konkurs: agrarne vesti od sabajle

Užice, sezonci, konkurs: agrarne vesti od sabajle

87
0

Užice bira najbolje dvorište, a sezonci iz Indije i Pakistana rešavaju srpske probleme dok se u Pirotu kuva neki agrarni konkurs. Da, šarene su vesti, ali barem ih nema puno.

Užice u znaku eksterijerne estetike

Grad Užice ponovo organizuje Nagradni konkurs za izbor najlepšeg dvorišta i balkona. Kao i prethodnih godina, konkurs je podeljen u tri kategorije: najlepše uređeno privatno dvorište, najlepši balkon-terasa i najuređeniji prostor oko višeporodičnih stambenih objekata.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti radnim danima u prostorijama Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Grada Užica, kao i putem e-maila na adresu ekologija@uzice.rs. Prijava treba da sadrži ime i prezime vlasnika, adresu, broj telefona, kategoriju konkursa i priložene fotografije dvorišta ili balkona.

Pravo učešća imaju svi stanovnici Grada Užica koji nisu bili nagrađeni u prethodne dve godine. Konkurs je otvoren do 15. maja 2024. godine. Nakon isteka roka za prijave, komisija će obići prijavljene lokacije, oceniti ih prema postavljenim kriterijumima i proglasiti pobednike u svakoj kategoriji.

Sredstva za nagrade u svakoj kategoriji su obezbeđena iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine Grada Užica. Podsećamo da je prošlogodišnji pobednik Dragan Radivojević iz Sevojna osvojio nagradu od 10.000 dinara.

Bild von TVPCO. auf Pixabay

Sezonci, sezonci, vazda sezonci…

Na skupu privrednika održanom u Regionalnoj privrednoj komori Zapadnobačkog upravnog okruga u Somboru, tema je bila „Zapošljavanje stranih radnika u Srbiji – zakon, prava, obaveze i iskustva“. Razgovor o izazovima koje privrednici susreću prilikom zapošljavanja stranih radnika u Srbiji i razmena iskustava od izuzetnog su značaja za poslodavce koji planiraju zapošljavanje stranaca.

Tanja Stupar, menadžer kompanije Agriserbia d.o.o. iz Aleksa Šantića, istakla je da njihova kompanija ima potrebu za sezonskom radnom snagom, posebno u oblasti poljoprivrede. Ona je naglasila da su poslovi u poljoprivredi često izazovni zbog rada na otvorenom, ograničenja u broju radnih dana i trajanju radnog vremena.

Image by sajal halder from Pixabay

Gordana Tiodorović, pomoćnik direktora sektora za zastupanje interesa članica PKS, objasnila je da su problemi koje su privrednici u Srbiji imali prilikom zapošljavanja stranaca sada rešeni izmenom i usklađivanjem zakona o strancima i zapošljavanju stranaca sa propisima EU. Ona je istakla da je procedura dobijanja radne dozvole pojednostavljena putem „jedinstvene dozvole“, što je pozitivno ocenjeno od strane privrednika i poslodavaca.

Gordana Predojević, načelnica odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, objasnila je da Nacionalna služba za zapošljavanje učestvuje u prvom delu procesa dobijanja radne dozvole za strance. Ona je istakla da ukoliko na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nema odgovarajućeg kadra za zapošljavanje koji je potreban poslodavcu, daju poslodavcu izveštaj koji je prvi korak u procesu dobijanja radne dozvole za zapošljavanje stranaca.

Photo by Design Hills on Unsplash

Tokom prošle godine, inostrani radnici, uglavnom iz Indije i Pakistana, bili su angažovani na građevinskim poslovima, kao vozači i u sezonskim poljoprivrednim radovima.

Piroćani i konkurs: detaljnije

Grad Pirot će u ponedeljak, 29. aprila, objaviti konkurs za dobijanje subvencija u poljoprivredi i ruralnoj ekonomiji za 2024. godinu. Ovaj konkurs je namenjen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja se nalaze na teritoriji grada Pirota. Doduše, i imovina i mesto prebivališta vlasnika gazdinstva moraju biti unutar ovog grada.

„Поглед_на_Пирот“, foto: Đorđe Marković, licencirano pod CC BY-SA 4.0
Izvor: Wikimedia Commons

Subvencije su namenjene za investicije u različitim sektorima poljoprivrede, uključujući proizvodnju mleka, mesa, ratarskih kultura, voćarstva, povrtarstva, cvećarstva, pčelarstva, proizvodnju konzumnih jaja, kao i preradu mleka i mesa na gazdinstvu. Takođe, po prvi put ove godine subvencioniše se i sertifikacija organske proizvodnje. Subvencije za osiguranje useva, plodova i životinja iznose 30% od vrednosti polise, sa maksimalnim iznosom od 200.000 dinara po gazdinstvu. Sa druge strane, sve ostale investicije subvencionišu sa 50% vrednosti bez PDV-a.

Jedno poljoprivredno gazdinstvo može konkurisati više puta tokom godine. Pritom je maksimalni iznos koji može dobiti na ime subvencija 700.000 dinara. Zahtevi za subvencije se podnose od 1. do 5. u mesecu. Izuzetak je, naravno, maj. Tada je rok od 7. do 13. maja zbog praznika. Javni poziv za subvencionisanje veštačkog osemenjavanja će biti objavljen krajem oktobra.

Izvor: Shutterstock/goldyg

Detaljni uslovi konkursa su dostupni na oglasnoj tabli u uslužnom centru. A obrazac zahteva i brošure su dostupni na šalteru informacija. Takođe, konkurs i obrazac zahteva mogu se preuzeti i sa zvaničnog sajta grada www.pirot.rs. Odluku o dodeli subvencija donosi komisija koju formira gradonačelnik, a podnosilac zahteva subvenciju dobija nakon potpisivanja ugovora. Konkurs traje do isteka sredstava, a najkasnije do 5. novembra 2024. godine. Pritom, budžet Fonda za poljoprivredu iznosi 56.000.000 dinara.

Izvori: AgroTV (1, 2), Pirotske vesti