Naslovna Poljoprivreda Užice: subvencije za poljoprivrednike u pripremi

Užice: subvencije za poljoprivrednike u pripremi

110
0

Poljoprivredni proizvođači koji nastanjuju grad Užice i ove godine moći će da računaju na podršku u razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Ovo je istakao Slobodan Kuzmanović, član Gradskog veća za poljoprivredu. Kako je rekao, ove godine je iz budžeta izdvojeno 55 miliona dinara za tu svrhu, što je za sedam miliona dinara više nego prethodne godine.

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Gradsko veće je usvojilo Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za grad Užice za 2024. godinu, koji je dobio odobrenje Ministarstva poljoprivrede. Nakon toga, Javni poziv je otvoren od 1. aprila. Kuzmanović naglašava da je interesovanje veliko i da je do sada stiglo preko 40 prijava.

„U prethodnoj godini imali smo više od 800 korisnika. Nadamo se da će ove godine premašiti taj broj,“ istakao je Kuzmanović. „Javni poziv je objavljen na zvaničnoj internet stranici grada i dostavljen kancelarijama svih mesnih zajednica, tako da su naši poljoprivredni proizvođači upoznati kao i prethodnih godina. Ono što bih naglasio je da je potrebno da su naši poljoprivrednici obnovili svoje gazdinstvo o čemu dostavljaju potvrde i da su njihova gazdinstva registrovana na teritoriji našeg grada i da se parcele nalaze na teritoriji grada“.

Izvor: Shutterstock/librakv

Šta sve Užice nudi paorima? Detaljnije u programu

U nastavku izjave, Kuzmanović je apostrofirao da su subvencijama obuhvaćene sve oblasti poljoprivrede. Naravno, standardno će se podržati i govedarstvo, ovčarstvo i svinjarstvo.

„Najveće interesovanje vlada za nabavku poljoprivredne mehanizacije,“ naglasio je Kuzmanović za medije. „A kao i svake godine subvencionisaćemo nabavku sistema za navodnjavanje, protivgradnih i mreža za zasenu, opreme za plasteničku proizvodnju, nabavku sistema za mužu, sadnog materijala za voćarstvo. Po prvi put našim subvencijama su obuhvaćene motorne testere i makaze za orezivanje voća, zbog velikog interesovanja poljoprivrednika“.

Adama
Adama

Najviši iznos subvencije po svim merama je 400.000 dinara, budući da proizvođači mogu da konkurišu po više mera. Što se tiče mehanizacije, najviši iznos iznosi 50% bez PDV-a, odnosno 150.000 dinara. Pritom je najviši iznos u stočarstvu 400.000 dinara. Maksimalni iznos investiranja u fizičku imovinu iznosi 50% od nabavljene opreme ili stoke, bez uračunatog PDV-a.

Izvor: AgroNews