Naslovna Vesti Vanredno stanje – Još jedno ograničenje cena namirnica

Vanredno stanje – Još jedno ograničenje cena namirnica

Cene određenih namirnica neće smeti da budu uvećane, odlučila je Vlada Republike Srbije.

327
0
Foto: Pixabay

Usled širenja korona virusa i proglašenja vanrednog stanja, Vlada je odlučila da ograniči cene osnovnih životnih namirnica i zastitne opreme, kao i marže u trgovini na veliko i malo. Ovo ograničenje cena primenjuje se u trajanju od 30 dana. 

Organičene su cene na osnovnih životnih namirnica: brašno od pšenice, hleb, jestivo suncokretovo ulje, beli šećer, so, voda, testenine, mesne prerađevine, riba. Na listi se nalaze i termički obrađeno kravlje mleko i to pasterizovano i sterilizovano, mleko u prahu, jogurt, kokošija jaja, dečija hrana, pelene za decu i odrasle.

Na spisku se nalaze i sapun, šampon, pasta za zube, deterdženti, rukavice (i odeća i pribor za odeću) od plastičnih masa, maramice, ubrusi (u rolni i na komad), toalet papir, tekstilne prekrivke za hiruršku upotrebu, hirurško odelo od papira, gume i tekstila, zaštitne naočare.

Vlada je ograničila i marže svim trgovinskim lancima, a ova ograničenja se odnose na cene povrća i voća, svežeg mesa, plastičnih maski sa tekstilnim filterom, papirnih maski, gumene, hiruške i ostale rukavice, varikinu i ostala sredstva za dezinfekciju, zatim asepsol i alkohol.