Naslovna Mehanizacija Većinski vlasnici bivše zemunske fabrike „Zmaj“ prinudno otkupljuju akcije od države

Većinski vlasnici bivše zemunske fabrike „Zmaj“ prinudno otkupljuju akcije od države

378
0

Američka firma „Finpro“ i njena kćerka-firma u Srbiji „Figra“ ,većinski vlasnici bivše zemunske fabrike „Zmaj“, donele su odluku o prinudnom otkupu preostalih akcija koje su u vlasništvu države i firme „Agrocoop“, javlja Nova ekonomija.

Cena otkupa će iznositi 10.51 dinara po običnoj akciji. Država će od otkupa dobiti nešto više od 10 miliona dinara.

Trenutno, „Finpro“ i „Figra“ poseduju 98.7 odsto akcija. Postotak akcijskog kapitala koji poseduju država Srbija i „Agrocoop“ je 0.6.

Bivši proizvođač poljoprivrednih mašina iz Zemuna zvanično još uvek ostvaruje profit. Međutim, iz finansijskih izveštaja firme ne može se zaključiti čime se precizno bavi. Sama proizvodnja poljoprivrednih mašina je stala, a broj zapošljenih unutar „Zmaja“ tokom prethodne godine nije prevazilazio 24 osobe.

Foto: Bolja zemlja

Moderni „Zmaj“ u brojkama

IPM „Zmaj“ je tokom prošle godine zapravo zabeležio porast u poslovnom profitu, kako stoji u finansijskim izveštajima. Ukupan profit je iznosio 470 miliona dinara, ili oko 4 miliona evra.

Najveći procenat profita su dali „ostali poslovni prihodi“, u iznosu od 290 miliona dinara. Prihodi od prodaje proizvoda roba i usluga, načelno glavna delatnost „Zmaja“, je 2022. godine, su iznosili 71.8 miliona dinara, odnosno oko 15% ukupnog profita. Procentualno, ova delatnost je ostvarila manji profit od usklađivanja vrednosti imovine. Prihodi od iste za 2022, godinu su iznosili 106.9 miliona dinara.

Neto dobitak „Zmaja“ za prethodnu godinu je iznosio 12 miliona dinara, manje od polovine dobitka za 2021. godinu. Treba istaknuti i da akcionari još uvek nisu zaradili od ovog dobitka. Sva neto dobit iz 2021. godine je iskorišćena za pokrivanje gubitaka iz prethodnih perioda, dok odluka za raspodelu dobiti iz prošle godine još uvek nije doneta.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Istorijat akvizicije „Zmaja“

Privatizacija „Zmaja“ je pokrenuta 2006. godine. Najveći procenat akcija (98.64 odsto) je otkupio konzorcijum čiji su članovi bili „D’Arcy&Platt“ i „Figra“ iz Beograda, te  „Agrocoop“ iz Novog Sada i “Finpro“ iz Delavera (SAD). Nakon privatizacije dolazi do usporavanja i potom kompletnog prekida proizvodnje poljoprivrednih mašina. Objekti na prostoru negdašnje fabrike kombajna su srušeni početkom prethodne godine, a najavljena je izgradnja poslovnog kompleksa na dotičnom prostoru.

Tokom svog višedecenijskog postojanja, IPM „Zmaj“ je izvozio poljoprivredne mašine širom sveta. Po nekim podacima, 95% svih žitarica u SFR Jugoslaviji se žnjelo vozilima ove firme, konkretno kombajnom „Zmaj 133“.

 

Izvor: Nova ekonomija

Prethodni tekstObjavljena ponuđena cena malina razočarala malinare
Sledeći tekstNojevi u Srbiji; Zrenjanin poslednja oaza uzgoja najvećih ptica