Naslovna Poljoprivreda Vek i po poverenja: Vodenica potočara u Medveđi i dalje radi

Vek i po poverenja: Vodenica potočara u Medveđi i dalje radi

231
0

Vodenica potočara Radisavljević, smeštena u despotovačkom selu Medveđa, jedno je od materijalnih kulturnih dobara Srbije. Srđan, a bogami i ostala ekipa „Bolje zemlje“, se iznenadio kada je čuo da ovaj vremešni gorostas i dalje radi, pa je rešio da overi situaciju. Nakon malo vožnje i nešto pešačenja, našli smo se kod ove vremešne vodenice, sad već stare 150 godina, i stigli da porazgovaramo sa njenim trenutnim rukovodiocem.

Radiša Radisavljević nas je lepo ugostio dok su kameni radili svoj posao u pozadini. Za to vreme, on nam je pojasnio pojedine stvari oko samog procesa proizvodnje u jednom ovakvom zdanju. Naime, kako apostrofira naš sagovornik, on je i bez preporuke poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi vodio svoju knjigu polja. Sve što se obavlja u vodenici, od količine vode koja protekne do količine konačnog proizvoda, Radisavljević je uredno zapisivao. Na njegovu čast, moramo da dodamo.

Izvor: Bolja zemlja

Vodenica vode ište, ili ne da radi više

Prema rečima našeg sagovornika, lokalni pomeljari i pomeljarke su zabrinuti. Naime, vrlo je verovatno da neće biti dovoljno vode da vodenica nastavi svoj predani, sad već vekovni rad. Radisavljević se nada komasaciji gde bi se deo toka reke Resave redirektovao ka vodenici. Međutim, sve je to trenutno u nekoj neizvesnosti.

Ono što je svakako bilo izvesno jeste kvalitet produkta. Samleveni kukuruz koji je Radisavljević dao Srđanu na gustiranje (a koji je i sam gustirao) nosi ime „kukuruzni griz“. Kako naš domaćin veli, on je jako zdrav, bez primesa i bez stranih elemenata kakvi se očekuju u masovnoj proizvodnji brašna razne vrste. Pomenuo je šta se sve melje u njegovoj vodenici – žuti kukuruz, beli kukuruz, pšenica, ječam, tritikale, heljda i ine druge kulture.

Izvor: Bolja zemlja

Činjenica koja je namamila osmeh na lice oba sagovornika jeste ta da je vodenica jako posećena. Ekskurzije, posete iz inostranstva, znatiželjni ljudi koji bi hteli da vide „kako se nekad to radilo“ – sve je tu. A tu je i druženje između delatnika oba pola, koje je najčešće i više nego iskreno.

Srđan je u razgovoru sa domaćinom saznao i još korisnih informacija, mahom o procesu rada vodenice. Zainteresovani? Na našem YouTube kanalu vas čeka sve to, a i mnogo više.