Naslovna Blog Vino od nara, Made in Serb—ovaj, Montenegro

Vino od nara, Made in Serb—ovaj, Montenegro

94
0

Mogu li vina da budu vina a da nisu od grožđa, borovnice, maline, kupine, aronije? Mogu, i te kako! Tu je recimo vino od nara, a napravio ga je Vlado Tošić poreklom iz Bara.

Izvor: Vlado Vino Od Nara – zvanični Instagram nalog

Kada su ga pitali odakle mu ideja za pravljenje vina od nara, kratko je odgovorio i nasmejao prisutne. Rekao je da svi danas piju, bilo da su zaljubljeni, sastavljeni ili rastavljeni. Nakon dugogodišnje proizvodnje sokova od divljeg i domaćeg nara, došao je na ideju da pravi vino, što je jedinstven proizvod. Pored Azerbejdžana i Jermenije, pitao se zašto i oni u Baru ne bi iskoristili svoj nar, poznat po svojoj slatkoći i lekovitim svojstvima.

Vlado je objasnio da ima svoje plantaže, ali deo nara i kupuje od lokalnih uzgajivača. Problem je što ljudi više neće da žive na selu, pa nema ko da bere nar. Oni koji imaju nar mogu ga prodati njemu. Iako ima problema sa beračima, istakao je da nar nije zahtevan za uzgoj.

Izvor: Vlado Vino Od Nara – zvanični Instagram nalog

Vino od nara popularno u Srba

Tošić je dodao da divlji nar, poput šipurka u Srbiji, ne zahteva nikakvu negu. Nekada je u Crnoj Gori bilo mnogo koza koje su brstile nar, što je omogućavalo prirodne procese, pa je nar dobro rađao. On i dalje dobro rađa jer je otporan na vremenske uslove, samo ga treba iskoristiti u pravom trenutku. Otkrio je da je za jedan litar soka od divljeg nara potrebno deset kilograma voća.

Za litar vina od domaćeg nara potrebno je šest kilograma nara, što je potrebno za kvalitet koji kupci konstantno potvrđuju.

Izvor: Vlado Vino Od Nara – zvanični Instagram nalog

Vlado je rekao da je utisak odličan, i da je ciljna grupa njegovog vina žene jer vino ima samo 8 procenata alkohola. Njegovo vino opušta žene, a muškarcima pomaže. Objasnio je da narovo vino fermentira duže od vina od grožđa, i da treba biti uporan. Tri godine je pokušavao da napravi ovo vino i tek četvrte godine mu je uspelo. Sve radi sam, proizvodnja je mala, ali kvalitet je bitan. Prodaje na Međunarodnim sajmovima i osvaja nagrade. Dodao je da mu je tržište u Srbiji veoma važno, jer je bio na manifestacijama širom zemlje i raduje im se.

Izvor: Dobro jutro