Naslovna Poljoprivreda Vino, putevi, podsticaji i sve preko: vesti iz agrara

Vino, putevi, podsticaji i sve preko: vesti iz agrara

69
0

Želite vaše vino prezentovano u Londonu? Da li se atarski putevi rešavaju i kako? I na koji način Novi Sad podržava proizvodnju? Da, lepo ste pogodili: nova tura vesti, samo za vas! Idemo!

Foto: Youtube/Printscreen

„London Wine Fair“: prijavite vino do 21 marta!

Razvojna agencija Srbije (RAS) objavila je da vinari koji žele da se pridruže nacionalnom štandu Srbije na predstojećem međunarodnom sajmu vina „London Wine Fair“ mogu podneti prijavu do četvrtka, 21. marta. RAS, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, organizuje prisustvo srpskih privrednika na nacionalnom štandu na ovom sajmu, koji će se održati od 20. do 22. maja ove godine.

„London Wine Fair“ predstavlja jednu od najvećih i najvažnijih specijalizovanih izložbi vina u Velikoj Britaniji i Evropi, gde se susreću distributeri i predstavnici vodećih maloprodajnih lanaca. Kao najveći sajam pića u Velikoj Britaniji, „London Wine Fair“ već više od 40 godina privlači desetine hiljada kupaca iz barova, restorana, supermarketa i distributera, pružajući im tri dana za umrežavanje, obrazovanje i istraživanje.

Roze (Foto: Pixabay)

Osim vina, piva i cidera, na sajmu će biti predstavljene i druge kategorije pića, uključujući sake, pića sa niskim procentom alkohola, kao i bezalkoholna pića.

Atarski putevi srbobranski

Predsednik Opštine Srbobran, Radivoj Debeljački, izjavio je da je organizacija uređenja atarskih puteva rezultat zajedničke akcije poljoprivrednih proizvođača, uz podršku Mesne zajednice Srbobran i Opštine Srbobran. On je istakao značaj solidarnosti među poljoprivrednicima i njihovu spremnost da se angažuju u stvaranju boljih uslova za rad u poljoprivredi.

Image by Stefan Schweihofer from Pixabay

Debeljački je takođe naglasio važnost ovakvih inicijativa za lokalnu zajednicu. Pritom je i podržao ideju da ovakve akcije postanu redovna praksa u Srbobranu. Istakao je da lokalna samouprava podržava ovakve inicijative koje doprinose dobrobiti svih građana, posebno u sektoru poljoprivrede, te da je važno da se lokalna uprava angažuje na terenu i razgovara sa građanima kako bi unapredila funkcionisanje opštine.

Opština Srbobran je obezbedila sredstva za gorivo i organizovala ručak i druženje za sve učesnike nakon završetka akcije. Na poziv za akciju odazvalo se 25 srbobranskih poljoprivrednika. Oni su bili podeljeni u pet grupa, svaka sa po dve tanjirače i tri setvospremača, drljača ili valjaka za ravnanje puta.

Image by Ronja Stienen from Pixabay

Nandor Brašnjo, odbornik SO Srbobran i jedan od organizatora akcije, istakao je važnost prohodnih atarskih puteva za poljoprivrednike. Naveo je da to smanjuje troškove održavanja mašina i olakšava pristup njivama. Takođe je istakao da su tokom akcije uređeni putevi u celom srbobranskom ataru. Da podsetimo, to obuhvata 18.000 hektara, pokrivajući sve važne i sporedne puteve.

Voćari, povrtari i pčelari orni za novosadsku pomoć

Član gradskog veća za privredu, Milorad Radojević, izjavio je da će Grad Novi Sad i ove godine izdvojiti sredstva za subvencionisanje mladih poljoprivrednika koji se bave uzgojem voća i povrća. Raspisivanje konkursa za ovu svrhu planirano je za oko deset dana.

Photo by Anna Shvets: https://www.pexels.com/photo/young-female-gardener-browsing-tablet-for-work-in-farm-5230961/

Dodao je da je za pčelare obezbeđeno 16 hektara zemljišta za ispašu. Pritom, biće tu i dodatnih pet i po miliona dinara za nabavku opreme. Pored podrške organskoj proizvodnji i mladim voćarima i povrtarima, Grad Novi Sad planira da otvori novu konkursnu liniju namenjenu proizvođačima meda.

Novosadsko društvo pčelara „Jovan Živanović“ pozdravlja ovu inicijativu, ističući da će im nabavka nove opreme pomoći u unapređenju pčelarske proizvodnje. Grad Novi Sad svake godine izdvaja šest miliona dinara za proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom. Tu spadaju proizvodi kao što su fruškogorski lipov med, begečka šargarepa i futoški kupus.

Izvori: AgroTV (1, 2), Vojvodina uživo