Naslovna Blog Vino za drvo – „Nikad nije kasno“, naravno

Vino za drvo – „Nikad nije kasno“, naravno

145
0

Andrija Jakšić, master enolog i somelijer, stručnjak za vino i vlasnik vinarije „Nikad nije kasno“, nije samo poznat po veštini u profesiji. On se ističe i kao odgovoran mladi čovek svestan potrebe da se prirodi uzvrati. Kroz svoju inicijativu, za svaku prodatu bocu vina iz njegove vinarije, posadiće jedno drvo.

„Nikad nije kasno da se počne ni sa vinom, ni sa svim ostalim dobrim stvarima u životu,“ Draško, menadžer i zamenik direktora, apostrofira za portal „Dobro jutro“ u ime vinarije.

Foto: Vinarija „Nikad nije kasno“

Kad vino i eko-savest idu ruku pod ruku

„Direktor vinarije je Andrija Jakšić master enolog i somalijer,“ započinje izlaganje njegov menadžer. „A što se vina tiče, sva su kupaža, nemamo jedinstvenu sortu u vinu. Belo vino „Melodija“ je kupaža tamjanike i šardonea, a imamo i belo vino Blane de Noir, dobijeno od crvenog grožđa zasebnim tehnološkim postupkom iz prokupca i merloa. Prokupac je jedna od najzastupljenijih sorti u Župi.“

Sem belog, tu su i crvena vina, takođe i kupaže odležale u barik buradima. „Od crvenih vina imamo „Simfoniju“, kupažu kaberne sovinjona, prokupca, merloa i marselana. Odležavaju u barik buradima do 14 meseci. Pored nje pravimo i premijum proizvod „Signature“ kao Andrijin potpis, pečat i to je ista kupaža kao „Simfonija“ samo u različitim procentima i odležavalo je od 18-24 meseca u barik buretu,“ veli zamenik direktora.

Foto: Vinarija „Nikad nije kasno“

Kada vina odleže i spremna su za prodaju, čelnici vinarije ih plasiraju raznim restoranima u Beogradu, širom Srbije i u inostranstvu. „Idemo na manifestacije, manja okupljanja, na salonima izložbenih vina smo godinama. Što se tiče komercijalne upotrebe u restoranima smo širom Beograda i Srbije, mada se više  baziramo na izvoz i dosta smo zastupljeni u Kini, idemo u Nemačku, Austriju, Ameriku, Crnu Goru, region,“ veli sagovornik „Dobrog jutra“.

Projekat u zahvalnost prirodi

Osim vina i vinograda, Andrija Jakšić ima i rasadnik „Moje drvo,“ apostrofirao je njegov portparol. „Sam projekat „Nikad nije kasno“ traje godinama. Sad smo dobili neki krajnji cilj i već godinu dana smo u projektu podizanja rasadnika. Imamo rasadnik „Moje drvo“ koji se nalazi u blizini Bele Crkve, na površini od dva hektara. Sa različitim vrstama sadnica od jedne do tri godine,“ naglasio je.

Foto: Vinarija „Nikad nije kasno“

Od sadnica tu su, po rečima zamenika direktora, crni bor, crni orah, turska jela, bagrem, crveni hrast, gorski javor. „Sam koncept je da prirodi vratimo neku uslugu, jer je i proizvodnja vina samo uzimanje. Za svaku prodatu bocu mi zasadimo jedno drvo na terenu zemlje Srbije. Dug projekat ali ga sad realizujemo u zahvalnost prirodi i Bogu na svemu što nam je dao,“ zaključio je nezvanični PR firme „Nikad nije kasno“.

Izvor: Dobro jutro