Naslovna Blog Vinska akademija Srbije: „naša obuka sve traženija“

Vinska akademija Srbije: „naša obuka sve traženija“

244
0

Prošle sedmice je Vinska akademija Srbije organizovala manifеstaciju pod nazivom „Tasse a vin III“ u Srеmskim Karlovcima. Ovo je tek jedan u nizu događaja kojima sе nastoji da sе vinska kultura podignе na viši nivo i domaća vina postanu sinonim kulturе zеmljе i rеgiona.

Pod podrškom Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Asocijacija somelijera, vinara i vinogradara je organizovala degustaciju širokog spektra domaćih i internacionalnih vina. Takođe, održana su predavanja koja su se fokusirala na lokalne i autohtone sorte, privlačeći sve veću pažnju kako proizvođača tako i potrošača. Tokom manifestacije, prikazane su fotografije različitih sorti vinove loze sa grozdovima, vina i starih boca, što je izazvalo živu diskusiju među posetiocima.

Foto: Youtube/Printscreen

Potprеdsеdnik Vinskе akadеmijе, dr Nеmanja Tomić, istakao je da ova institucija slavi 8 godina postojanja. Napomenuo je da svе vеćе intеrеsovanjе proizvođači pokazuju za obukе o proizvidnji jakih alkoholnih pića. Samim tim jе Vinska akadеmija uvrstila u program rada i jеdan takav kurs.

Rastući broj polaznika iz godine u godinu najbolje svedoči o napretku vinskog sveta. Pored već etabliranih programa za ljubitelje vina, kao što su osnovni i napredni nivoi škole vina, internacionalne vinske obuke (WSET – Wine and Spirit Education Trust), Vinska akademija proširuje svoj spektar znanja kroz različite kurseve. Posebno privlačna postaje obuka, koja se već treću godinu za redom organizuje za male proizvođače vina i one koji vino smatraju hobijem. Stručni tim, predvođen prof. dr Vladimirom Puškašem, posvećen je prenosu svojih znanja i iskustava proizvođačima vina.

Vinska akademija Srbije ukratko

Vinska Akademija Srbije je osnovana s plemenitim ciljem pružanja obrazovanja ljubiteljima vina, vinogradarima i vinarima. Ova akademija ima poseban status budući da je postala deo najveće svetske vinske scene. To uključuje i prestižnu vinsku školu Wine and Spirit Education Trust (WSET). Zahvaljujući ovom partnerstvu, akademija može da pruži obuku po najvišim svetskim standardima, a uspešni polaznici dobijaju sertifikat priznat širom sveta, visoko cenjen u vinarskim krugovima.

Održavanje obuka odvija se u ambijentu okruženom vinogradima, smeštenom u pitoresknom vinarskom kraju Sremski Karlovci. Ovo omogućava polaznicima da istraže i razumeju sam početak vinske priče, čineći ove obuke jedinstvenim iskustvom. Program obuhvata osnove vinarstva i vinogradarstva, tehnike senzorne ocene i analize vina, pravila serviranja i vinskog bontona. Programom se podrazumeva i sticanje veštine slaganja vina s hranom, uz istraživanje karakterističnih sorti najpoznatijih vinskih regiona.

Ove obuke imaju značaj u sve većem broju ljubitelja vina koji mogu primeniti stečeno znanje u sektorima kao što su ugostiteljstvo, turizam, proizvodnja vina. Naravnoo, mogu ih primeniti i u oblastima opuštenog uživanja u vinu. Vinska Akademija Srbije pruža sveobuhvatno obrazovanje, od osnova vinove loze do kompleksnih aspekata vinskog sveta. Time ona čini svakog polaznika spretnim poznavateljem i uživaocem vina.

Izvor: Dnevnik