Naslovna Vesti Virtuelna pijaca: Povrtari dobili svoje online tržište

Virtuelna pijaca: Povrtari dobili svoje online tržište

U vreme pandemije koronavirusa, vanrednog stanja i policijskog časa, kompletno srpsko tržište stavljeno je na aparat za održavanje života.

810
0

Piše: Redakcija BZ
#odgovornonovinarstvo

Među kompanijama koje se gase ili trpe veliku štetu, našli su se i poljoprivrednici, čiji su proizvodi odjednom izgubili svoje tržište. Zatvaranjem restorana i pijaca, ugasila se mogućnost da povrtarski proizvodi prvenstveno, završe na trpezi krajnjeg potrošača, a proizvođačima preti kontejner. 

Međutim, Srbija je zemlja snalažljivih ljudi, koji se brzo organizuju i još brže skupe pod parolu solidarnosti, pa je tako ideja o osposobljavanju online tržišta za naše poljoprivrednike nekako bile logičan sled događaja. 

Mnogo građana i kompanija, koje se bave online poslovanjem, formirale su sajtove, direktorijume i platforme koje su oživele pijace i restorane i vrlo brzo stvorile klimu da poljoprivredni proizvođači, pre svega povrtari, dobiju priliku da svoje proizvode prodaju svim kupcima koje su opskrbljivali robom i pre vanrednog stanja. 

Posebno brzo, snašli su se oni koji su desna ruka poljoprivrednim proizvođačima već dugi niz godina, kao što je sajt www.agrokorpa.rs koja je i pre krize, omogućavala poljoprivrednicima da online prodaju robu, ali i da pronađu rešenja za poljoprivrednu mehanizaciju, nabavku poljoprivrednih proizvoda i sve što im je sezonski i vansezonski neophodno. 

Ovakav način poslovanja, poljoprivrednici su “vežbali”i pre pandemije, pa se to sada pokazalo kao vrlo korisna vežba. Većina poljoprivrednika umešna je sa internetom, a svi oni koji to nisu, brzo potraže pomoć mlađih.

Zahvaljujući tome što je Agrokorpa kreirana tako da je laka za korišćenje i nije potrebno mnogo znanja da bi se poljoprivrednih pridružio virtuelnom tržištu, virtuelna pijaca danas ima preko 2000 poljoprivrednih proizvođača, koji su ova teška vremena dočekali spremni. Agrokorpa je obezbedila potpuno besplatno funkcionisanje poljoprivrednih proizvođača i kupaca i učinila da povrtarski proizvodi, umesto u kontejneru, završe na našoj trpezi.

Sličnu ideju imala je i porodica Ćirković, koja je iz sveta marketinga, skočila u pomoć poljoprivredi i formirala online direktorijum ponovoradipijaca.com

Ivana Ćirković, kao skiper cele ideje, našla je način da omogući pijacama da ponovo rade, ali ovog puta u virtuelnom svetu.