Naslovna Vesti Višnja – kakav je rod ovog plementiog voća?

Višnja – kakav je rod ovog plementiog voća?

2376
0

Višnja spada u u najpopularnije voće, a njena berba je u toku. Višnja je voće koje je vrlo zastupljeno u našim krajevima i može se koristiti u svežem stanju ili obrađenom.

U razgovoru sa Senkom Milošević, savetodavca poljoprivredno savetodavne stručne službe Sremska Mitrovica, saznali smo da berba najviše zavisi od vremenskih uslova. Visoke temperature dovode do ubrzanog zrenja, što bi predstavljalo potencijalni problem.

Rod je ove sezone dobar, sa obzirom na kasne mrazeve. U fazi početne vegetacije višnja je posebno osetljiva na niske temperature, dok tokom zimskom mirovanja može podneti i -35 C.

Višnji najviše odgovaraju topla i duboka zemljišta. Pre sadnje važno je pregledati i pripremiti korenje. Naša ekipa je posetila zasada oblačinske višnje, gde ima oko 10.000 stabala, a za njenu berbu potrebno je 4 dana uz pomoć kombajna.

Radna snaga se slabo nalazi, a višnja zahteva brzu berbu bez mnogo čekanja, pošto je višnja kvarljiva roba i potrebno je da se nakon berbe skladišti u hladnjače.

A da li ste znali sve blagodeti ovog voća? S obzirom na malu količinu šećera koje sadrži i druge brojne vitamine i minerale, možemo je nazvati i plementim voćem. Imaju pozitivno dejstvo na ceo organizam. Deluju osvežavajuće i mogu se jesti u neograničenim količinama.