Naslovna Poljoprivreda Vlada: formirana radna grupa za poslovanje poljoprivrednim proizvodima

Vlada: formirana radna grupa za poslovanje poljoprivrednim proizvodima

156
0

Na jučerašnjoj sednici, Vlada Srbije je obrazovala Radnu grupu za koordinaciju aktivnosti unapređenja robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima. Njom će predsedavati predsednica Vlade Ana Brnabić, a za njenog zamenika imenovana je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. U Radnoj grupi su imenovani predstavnici relevantnih institucija, udruženja poljoprivrednika i resornog ministarstva.

Radna grupa ima zadatak da analizira trenutno formalno i stvarno stanje u poslovanju na tržištu poljoprivrednim proizvodima, fokusirajući se posebno na organizaciju prodaje i izvoza poljoprivrednih proizvoda od strane poljoprivrednih gazdinstava. Takođe, njen cilj je pronaći rešenja koja se odnose na terminsku prodaju poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Pixabay

Ovo je tek jedna od grupa koja je formirana tokom sastanka Vlade. Tokom sastanka usvojen je i zaključak o formiranju Radne grupe za koordinaciju aktivnosti usmerenih na poboljšanje materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u zdravstvenom sistemu Republike Srbije. Zadatak ove grupe jeste analiza važećeg normativnog okvira koji reguliše prava, položaj i plate zaposlenih u zdravstvu. Pritom, obavezuju se i na predlaganje mera za unapređenje sistema u vezi sa materijalnim i radno-pravnim položajem zaposlenih.

Dotičnu radnu grupu čine predstavnici Vlade i reprezentativnih sindikata u oblasti zdravstva. Ova inicijativa proizlazi iz potpisanog Sporazuma o poboljšanju materijalnog i radno-pravnog položaja zdravstvenih radnika između Vlade, Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije i Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Nezavisnost“.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Dodatno, usvojen je i zaključak o formiranju Radne grupe sa sličnim zadatkom, ali fokusiranom na sistem socijalne zaštite Republike Srbije. Ova grupa takođe ima zadatak analiziranja postojećeg normativnog okvira, predlaganja mera za poboljšanje sistema socijalne zaštite u vezi sa materijalnim i radno-pravnim položajem zaposlenih. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je otpočelo pregovore sa predstavnicima sindikata u socijalnoj zaštiti i zdravstvu kako bi unapredilo ove sektore.

Ostale odluke koje je Vlada donela tokom sastanka

U cilju očuvanja stabilnosti tržišta i životnog standarda građana, Vlada Srbije donela je odluku o ograničenju cena naftnih derivata do 31. decembra 2023. godine. Ovakva odluka je doneta uzevši u obzir aktuelnu nestabilnost na tržištu.

Takođe, usvojena je Uredba o obaveznoj proizvodnji i prodaji hleba od brašna „T-500“. Time bi se zaštitilo tržište i sprečile nepravilnosti u formiranju cena ove važne namirnice, naročito s obzirom na potrebe nižih socijalnih slojeva. Prema uredbi, maksimalna maloprodajna cena hleba od brašna „T-500“ iznosiće 54 dinara, dok će proizvođačka cena biti 46,31 dinar. Dodatno, propisano je da ukupna stopa marže ne sme premašiti šest odsto neto fakturne cene. Vlada naglašava da ova mera neće nepovoljno uticati na trgovce hlebom, zadržavajući marže na istom nivou. Pritom, pozitivno će delovati na potrošače.

Izvor: Vlada Srbije

Prethodni tekstŠoškić: Od poljoprivrede do zdravstva, i dalje smo pri dnu
Sledeći tekstKaktus iz Ćuprije: kako je jedan čovek ljubav prema sukulentima doveo do svog logičkog zaključka