Naslovna Video Voćarstvo i njegovi izazovi

Voćarstvo i njegovi izazovi

239
0

Svako ko prati YouTube kanal „Bolje zemlje“ i ko čita naše članke zna koliko podržavamo domaće voćarstvo. E sad, kako ono stoji? Kako je krenula sezona? Na koji način su ove temperaturne oscilacije uticale na kulture širom zemlje i koliko će se to odraziti na prinose? Srđanu su odgovore na neka od ovih pitanja dali voćar Žika Karaklajić iz Brestovika i diplomirani inženjer agrronomije Marija Kolundžija.

„Ja radim da bih dobro živeo“; optimizam održava voćare

Karaklajić, uzgajivač breskvi i kajsija, na svojih 12 hektara ima šta da ponudi. Lišće se zeleni, plodovi polako rastu, ali situacija nije uvek najbolja. Priupitan oko temperaturnih razlika, ovaj vrsni voćar je apostrofirao da nijedan mraz, kojeg god da je intenziteta, nije naivan. Pomenuo je koje su kulture uspele prve, a koje su potpuno stradale. Po njegovim rečima, za voćarsku proizvodnju sve ispod 150 metara nadmorske visine je rizik. A to se i videlo sa pojedinim kulturama u izvesnim regionima Srbije.

Izvor: Bolja zemlja

Glede zaštite, sem antifrosta, Karaklajić ne vidi nijednu drugu opciju danas za ove klimatske uslove. Jasno je stavio do znanja ekipi „Bolje zemlje“ da loženje vatre i slične prakse ni na koji način ne pomažu. „To su bapske priče, rituali,“ veli on, „a ja nemam vreme da se bavim ritualima. Ja se bavim ozbiljnim poslom“.

„Zaštita i dalje bitna“

A bavljenje ozbiljnim poslom zahteva i ozbiljno poznavanje zaštite bilja. Kao stručnjak sa 20 godina iskustva na ovom polju, Kolundžija nam je istakla kako je ova godina specifična u odnosu na većinu prethodnih. Zbog visokih temperatura i manje vlage, ona predviđa da će ove godine pepelnica biti bolest koja će praviti najviše finansijskih problema proizvođačima.

Izvor: Bolja zemlja

Međutim, i pored neadekvatnog i neoptimalnog vremena, Kolundžija ističe da je svakako značajno ispratiti zaštitu onako kako struka nalaže. Karenca mora da se isprati, kao i primena propisnih preparata. Tu, naravno, treba držati korak sa vremenom, pošto se mnogo preparata sada zabranjuje zarad bezbednosti konzumenata i kvaliteta samih proizvoda.

Prilog na našem YouTube kanalu će vas uputiti i u mnoge druge korisne savete koje Kolundžija ima da podeli sa vama.