Naslovna Poljoprivreda „Voćni dar“ daruje kruške zlata vredne

„Voćni dar“ daruje kruške zlata vredne

164
0

Abate Fetel – to je sorta koju „Voćni dar“ uzgaja na bezmalo 10 hektara, kako je istakao naš vredni domaćin Nikola Obradović. Dotična veličina će se, kako se Obradović nada, proširiti na još 4 hektara u bližoj budućnosti, taman da malo pospeši proizvodnju. Svakako je tu naš YouTube kanal putem kog možete da overite kako te kruške izgledaju – i zašto treba obratiti pažnju na „Voćni dar“ u nadolazećem periodu.

Domaće kruške traže u Italiji i Rusiji

Ekipa „Bolje zemlje“ je u voćnjaku Obradovića saznala od čega se sastoje kruške koje uzgajaju. Sa podlogom Adams i Kaluđerkom kao posrednikom, Abate Fetel kao vodeća sorta uspeva, ali tu je i Karmen kao oprašivač. Sadnice, ističe naš sagovornik, naručuju iz Italije, a ovo zemljište im jako dobro pogoduje.

Izvor: Bolja zemlja

Naravno, mnogo je tu posla, jer kruška, što voćari jako dobro znaju, nije najsrećnija kultura za obradu. Kruškina buva, kao glavna štetočina, je opasnost koja se prosto ne može u potpunosti eliminisati. Najbolje što mogu jeste da svedu njene kolonije u voćnjacima na minimum. A to zahteva, prema rečima Obradovića, konstantno motrenje, posmatranje, beleženje i tretmane propisnim agrotehničkim merama.

Mrazevi takođe štete krušci. Naš domaćin ističe kako najveću opasnost predstavljaju rani jutarnji mrazevi koji štete plodovima. Adekvatna kontrola temperature, navodi on, zahteva uvođenje antifrost sistema, za koji trenutno nema uslova. Protivgradne mreže koje su postavljene malo zagrevaju prostor, ali ne dovoljno da zaštite kruške od nagle promene temperature.

Izvor: Bolja zemlja

Protivgradne mreže su, navodi domaćin, izuzetno koristan deo proizvodnog procesa. Naime, čak i pored blagog oštećenja, one znatno doprinose zaštiti kruške od grada i drugih padavina. Ali kao i sve ostalo, zahtevaju zamenu ukoliko je to potrebno. Inače stradaju ne samo kruške, već i jabuke i lešnik koji se nalaze na ataru „Voćnog dara“.

I tu treba dodati da se, sem krušaka, na imanju Obradovića nalazi jabuka na 10 hektara i lešnik na 3 hektara prostora. Šta je od toga za izvoz, konzum i obradu, a šta za lične potrebe? Saznajte overom video priloga na YouTube kanalu „Bolje zemlje“.