Naslovna Poljoprivreda VOICE: Poljoprivrednici prevareni! Evo detalja…

VOICE: Poljoprivrednici prevareni! Evo detalja…

1038
0

Istraživački portal VOICE iz Novog Sada je obavio istraživanje o svim nedaćama koje trenutno napadaju srpske poljoprivrednike. I kako njihovi nalazi pokazuju, situacija nije nimalo ružičasta!

Mnogi poljoprivrednici u Vojvodini su bili žrtve prevare i oštećeni u skandalu koji je doveo do hapšenja članova navodne organizovane kriminalne grupe i bivšeg direktora Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede pre dve godine. Sada se pred poljoprivrednicima nazire još ozbiljnija situacija – postoji pretnja da im budu oduzete zemljišne parcele, kuće i druge imovine, prema izveštaju portala VOICE.

Izvor: Portal VOICE
Obrada: Bolja zemlja

„Prevare gore nego inače“ kako VOICE nalaže

„Poljoprivrednici su prvo ostali bez kredita koje dodeljuje Pokrajinski fond,“ veli VOICE u saopštenju. „Odnosno, bez sadnica voća i vinove loze. Sada, dve godine nakon otkrivanja afere i podizanja tužbi, Fond od poljoprivrednika traži da vrate pun iznos kredita sa kamatom, iako su prevareni i nisu videli ni sadnice ni novac. Tuži ih za nenamensko trošenje kredita“.

Nadalje, ističe se da se sve ovo dešava paralelno sa vođenjem krivičnog postupka protiv Aleksandra Bogdanovića, bivšeg direktora Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, kao i protiv optužene organizovane kriminalne grupe.

Izvor: Pixabay

Prema naredbi za sprovođenje istrage koju je izdalo Tužilaštvo za organizovani kriminal, navodi se da su nepravilnosti događale u vremenskom periodu od 2017. do 2021. godine. Tokom tog vremena, tadašnji direktor, Aleksandar Bogdanović, navodno je odobravao kredite u iznosu od 40.000 evra za nabavku sadnica voća i grožđa. Ovi krediti su se distribuirali prema ustaljenom principu. Pri istom bi novac bio preusmeren na račune firmi i dobavljača. Oni bi zatim isporučili sadnice poljoprivrednicima za sadnju višegodišnjih zasada.

VOICE objašnjava da bi ova situacija bila manje sporna da su poljoprivrednici imali stvarni izbor u izboru dobavljača. Međutim, jedini način da poljoprivrednici dobiju odobrenje za kredit od 40.000 evra bio je da izaberu dobavljača koji je predložen od strane nekoga iz optužene organizovane kriminalne grupe.

Foto: Pixabay

„Zapravo, jedini način za dobijanje tih zajmova bio je da kao dobavljača poljoprivrednici izaberu neku od firmi čiji je vlasnik, ili zakonski zastupnik bio Vukašin Milošević, ili njegova majka Ljiljana Milošević, članovi organizovane kriminalne grupe protiv kojih je pokrenut krivični postupak“, dodaje portal VOICE.

Sumnjivi konkursni uslovi za zajmove

Poljoprivrednicima se pristupalo na različite načine putem njihovog saradnika Saše Komlenića, koji je delovao kao predstavnik tih firmi. Svi ovi pojedinci su uhapšeni u aprilu 2022. godine, prema saopštenju MUP-a. Privedeni su zbog sumnji da su nelegalno prisvojili 62,3 miliona dinara iz Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede kroz malverzacije.

novac

Oštećenim poljoprivrednicima, koji nikada nisu dobili novac niti su im isporučene sadnice, sada Fond traži da vrate zajmove uz kamatu. S obzirom na to da su ovi zajmovi bili obezbeđeni hipotekom, postoji realna opasnost da poljoprivrednici izgube svoje domove, zemljište i druge založene imovine, prema navodima iz VOICE-a.

Nekoliko poljoprivrednika iz Vojvodine, koje sada Fond traži da vrate novac, opisalo je isti obrazac. Naime, bili su uvereni da će dobiti kredit ako izaberu predloženog dobavljača. Ali nisu imali nameru da učestvuju u bilo kakvim nepravilnostima. Želeli su samo da dobiju sadnice u skladu sa uslovima konkursa, a ne novac.

YouTube Screenshot
Izvor: Televizija Galaksija 32

„Gde vam je dozvola?“

Državna revizorska institucija (DRI) je istakla Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede da nije ovlašten za pružanje kreditnih usluga. Prema izveštaju DRI o reviziji finansijskih izveštaja Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede za 2018. godinu, istaknuto je da Zakonom o bankama propisano je da samo banke imaju ovlašćenje za davanje kredita i izdavanje platnih kartica.

VOICE je uputio pitanja Pokrajinskom fondu za razvoj poljoprivrede u vezi sa tužbama koje su primili oštećeni poljoprivrednici. Za sada još uvek nema odgovora.

Izvor: Radio Sto Plus