Naslovna Poljoprivreda Vojvodina podržala održavanje tradicionalnih manifestacija

Vojvodina podržala održavanje tradicionalnih manifestacija

398
0

Kako javlja Poljosfera, Vojvodina nastavlja da aktivno podržava i finansira održavanje tradicionalnih manifestacija na svojoj teritoriji. U četvrtak, 10. avgusta, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovao je danas dodelu ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na sredstva upravo za svrhu održavanja i organizovana tradicionalnih događaja i festivala.

Subvencionisanjem i Vojvodina i ostatak Srbije dobijaju

Pomoćnica Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Dragica Ilić. Ugovori su potpisani sa 156 korisnika. „Vrednost investicije je blizu 63,5 miliona dinara, a učešće Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo iznosi 15 miliona dinara,“ naglasila je Ilić prilikom potpisivanja ugovora. Po njenim rečima, Resorni sekretarijat prepoznaje značaj održavanja tradicionalnih manifestacija koje imaju za cilj da promovišu i očuvaju način života u ruralnim područjima. Nagovestila je da će AP Vojvodina i Država Srbija nastaviti da podržavaju ovakvom načinu promocije naših vrednosti.

Izvor: KITE d.o.o. zvanična Facebook stranica

Odluka za dodelu sredstava za održavanje tradicionalnih manifestacija doneta je 2. avgusta. Po objavljenom konkursu je pristiglo čak 171 prijava, što govori o bogatstvu i raznovrsnosti manifestacija koje se održavaju u Pokrajini. Od tog broja, samo 15 prijava nije ispunjavalo sve uslove, te su ili odbijene ili odbačene.

Sredstva na ovom konkursu dobila su društva koja neguju tradiciju ručnih radova kao i narodnih običaja. Deo finansija je otišao i ka udruženjima koja se bave vinogradarstvom, proizvodnjom mesnih i pčelinjih proizvoda, te odgajivačima životinja i živine, klubu žena preduzetnica, centru za socio–kulturološke izuzetnosti, i sl. Udruženja manjinskih naroda Pokrajine su takođe dobila finansije za prikladne manifestacije.

Mali proizvođači
YouTube Screenshot
Izvor: Novinska agencija Beta / Beta News Agency

Potencijalne poteškoće

Iako se manifestacije redovno odvijaju na tlu Pokrajine, druga polovina 2023. godine može doneti sa sobom dodatnih problema. Naime, već nekoliko događaja vezanih za poljoprivredu, što na polju mehanizacije, što vezane za plodove i/ili žetvu, su morale da budu pomerene ili otkazane zbog vremenskih neprilika. Pritom, veliki broj događaja vezan za meso ili mesne prerađevine trpi od aktuelne epidemije afričke kuge svinja. U najvećem delu Srbije je još uvek zabranjeno transportovati svinje i sirovo koliko i prerađeno meso, u nekim slučajevima čak i sa adekvatnom papirologijom.

Isti je slučaj i van okvira Pokrajine, premda ima pomaka na bolje. Primera radi, bez obzira na ogromne probleme sa kojima se malinari širom zemlje suočavaju, do sada se održalo nekoliko manifestacija vezanih za crveno zlato. Isto se može reći i za šljive. U zadnjih par nedelja udruženja i proizvođači su organizovali par događaja, čak i međunarodnog karaktera. Podsećamo da su usevi ove voćke takođe desetkovani u nekoliko regiona Srbije nakon devastirajućeg nevremena i oscilirajućih temperatura.

Izvor: Poljosfera