Naslovna Poljoprivreda Vojvođanski stočari dobijaju 11 miliona dinara za unapređivanje proizvodnje

Vojvođanski stočari dobijaju 11 miliona dinara za unapređivanje proizvodnje

73
0

Vojvođanski stočari će putem subvencija dobiti 11 miliona dinara za poboljšanje proizvodnje i povećanje stočnog fonda, najavio je pomoćnik sekretara Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Milorad Malić.

„Vojvođanski stočari neće biti oštećeni“

U svojoj izjavi, Malić je naglasio da ovim podsticajima stočari postaju konkurentni na tržištu koje je, po njegovim rečima, „surovo“. Podsetio je da je u prethodnih šest godina za preradu mesa i mleka iz Sekretarijata dodeljeno blizu 125 miliona. Pritom, kako tvrdi, opremljeno je i oko 100 mini mesara i mlekara. Za naredni konkurs, nastavlja Malić, bilo je opredeljeno 150 miliona dinara. Na farme je od tog iznosa namenjeno 70%.

Foto: Pixabay

„Drugi konkurs ujedno realizujemo i prvi put, dodeljujući sredstva za nabavku priplodnih grla, mlečnih i tovnih osobina rasa kod goveda i nazimica u svinjarstvu,“ naglasio je Malić. „Bilo je teško nabaviti i prasad za to. To smo radili kada je bila nestašica mleka, ali su bile male i cene. Vlada i Ministarstvo su digli cene premija za mleko na 19 dinara i za nabavku grla svaka krava je umatičena na 40 hiljada.“ Međutim, kako apostrofira pomoćnik sekretara, domaći stočari neće biti oštećeni. „Tu je jako veliki broj prijava za opremanje farmi tako da će ta sredstva biti prebačena farmerima da opreme svoje objekte,“ dodao je.

Putem oba konkursa, ove godine je sklopljeno 95 ugovora. Pokrajinski sekretarijat će i naredne godine nastaviti sa ovom podrškom poljoprivrednim gazdinstvima u AP Vojvodini., naglasio je Malić. „Cilj nam je da što više kvalitetnih priplodnih grla bude u vašim oborima,“ dodao je. „I da na neki način tu povećate svoju proizvodnju, a svakako da imate i dobit. Još jedan cilj nam je da ostajete na selu da pokušate da uposlite svoju familiju i još ljudi.“

Izvor: Dnevnik