Naslovna Poljoprivreda Vratiše nam višnje! Loše nam se piše…

Vratiše nam višnje! Loše nam se piše…

724
0

Iz Holandije su srpske izvozne višnje vraćene sa granice zato što se u istim našla zabranjena pesticidna hemikalija dimetoat. Podsećamo da je u Srbiji poslednjih deset godina dimetoat hemikalija koja je zabranjena.

Evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani, RASFF, objavio je da su u uzorku koji je prikupljen 6. marta pronađeni ostaci ovog aktivnog sastojka pesticida u količini od 0,044 mg po kilogramu, dok je dozvoljena količina 0,01 mg po kilogramu. Rizik po zdravlje potrošača je ocenjen kao „ozbiljan“.

Otkud to da srpske višnje sadrže dimetoat u sebi?

Miloje Pavlović, magistar zaštite bilja, u razgovoru za portal objašnjava da je ovaj pesticid zabranjen za tretiranje višanja još pre deset godina.

Pavlović je istakao da je u ovom slučaju gde su višnje povučene, problem nije samo u količini pronađenih ostataka već i u činjenici da uopšte ne bi smelo biti tragova dimetoata. Naglasio je da u našoj zemlji, taj pesticid nije u upotrebi i nije jasno kako je dospeo na voće. Takođe je naveo da se za tretiranje višanja protiv trešnjine muve uglavnom koriste preparati na bazi acetamiprida, dok je dimetoat zabranjen u većini zemalja sveta.

Foto: Freepik/cookie_studio

„Ne mogu da verujem da je dimetoat uopšte pronađen u izvezenim višnjama,“ naglasio je Pavlović. „To je verovatno negde nekome ostala neka zaliha, jer ga na tržištu Srbije nema ni u jednoj varijanti. I ako je nekome ostalo u zalihama to je onda neka mala količina“.

U nastavku izjave, Pavlović je apostrofirao zbog čega smatra da je mala verovatnoća da se dimetoat aktivno koristi u našim voćnjacima. „Ne sumnjam u analize. Ali je neverovatno da je pronađena baš ta aktivna materija. Jer analize se uglavnom vrše ciljano na hemikalije koje potencijalno mogu da budu u voću. Ova aktivna materija, odnosno dimetoat, nikako nije smela da bude ni potencijalno u voću. Ozbiljni proizvođači voća, naročito višanja sigurno to nemaju niti koriste,“ dodao je.

Foto: Pixabay

Evropski sistem za brzo obaveštavanje o hrani, RASFF, objavio je da su zamrznute višnje poreklom iz Srbije povučene sa tržišta Holandije zbog prekoračenja dozvoljene količine pesticida. Prema podacima RASFF-a, kontrolu voća sproveo je sam proizvođač. Ministarstvo poljoprivrede je, u vezi sa ovim slučajem, saopštilo da je kontrola u toku.

Etablirani propisi još pre dve decenije

Kada je upitan da li su propisi o zabrani upotrebe pesticida u Srbiji usklađeni sa regulativom zemalja EU, Pavlović je dao potvrdan odgovor. Pritom je i istakao da su problem ne zakoni već njihova primena i nadzor.

Otkup visnje

„Kada je usvojen Zakon o zaštiti bilja, još 1999. godine, sve je do detalja bilo propisano. Od registracije preparata, aktivnih materija, rastvarača, uvoza, tehničkih i kadrovskih uslova za proizvodnju pesticida, kao i uslova za maloprodaju i veleprodaju. Sve je objašnjeno, samo kontrolu ostataka pesticida ne kontroliše niko. Iako se navodi da tu kontrolu vrše regionalni zastupnici za poljoprivredu, to nije tačno,“ veli on.

On nadalje objašnjava da proizvođač može, po potrebi, dobiti sertifikat koji potvrđuje da je hrana zdravstveno ispravna i da ne sadrži ostatke pesticida. Međutim, ističe da se ne vrši analiza na sve pesticide. Umesto toga, vrši se samo na one koji više nisu u upotrebi ili su davno zabranjeni, nakon čega se tvrdi da ih nema.

Izvor: 24 Sedam