Naslovna Poljoprivreda Vremenske nepogode; poljoprivrednici, spremite se!

Vremenske nepogode; poljoprivrednici, spremite se!

72
0

Spremaju se nove vremenske nepogode. Samim tim, nadležni organi upozoravaju poljoprivredne proizvođače da budu spremni na sve.

Image by Brin Weins from Pixabay

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije uputilo je upozorenje gradskim i opštinskim štabovima za vanredne situacije da preduzmu sve preventivne i operativne mere kako bi se pripremili za moguće rizike i posledice usled najavljenih intenzivnih pljuskova i većih količina padavina od strane Republičkog hidrometeorološkog zavoda, predviđenih za danas i sutra, koje mogu izazvati bujične poplave.

Kako se ističe u saopštenju MUP-a, RHMZ je izdao narandžasto upozorenje na grmljavinske nepogode sa pljuskovima danas poslepodne i uveče za područja Rasinskog, Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga, kao i crveni meteoalarm za ponedeljak, 3. juna, za Pomoravski, Podunavski, Braničevski, Borski i Zaječarski okrug, dok se u ostalim okruzima predviđa narandžasti meteoalarm.

Image by Nyoman Suartawan from Pixabay

Prema prognozama, u ponedeljak se očekuju intenzivni pljuskovi i veća količina padavina u kratkom periodu (≥ 20 l/m² u periodu do 3h), krupan grad (prečnika > 5 cm) i olujni vetar u područjima sa najjačim oblačnim razvojem.

Zbog ove prognoze, mogu se očekivati bujične poplave i poteškoće u urbanim sredinama, saobraćaju i transportu. Očekivano je i odlaganje planiranih poljoprivrednih aktivnosti, kao i rizik od udara groma, požara i problema u telekomunikacijama.

Photo by Oleg Demakov on Unsplash

U saopštenju MUP-a se napominje da ovakve vremenske pojave mogu izazvati značajnu materijalnu štetu i predstavljati veliku opasnost po bezbednost ljudi i životinja. MUP apeluje na građane da budu oprezni i prate najave i instrukcije Republičkog hidrometeorološkog zavoda i drugih nadležnih organa.

A kako će nepogode neki od paora rešiti?

No svakako, elementarne nepogode se daju sanirati uz pravu opremu. Naime, grad Kragujevac je potpuno spremno dočekao protivgradnu sezonu koja traje od 15. aprila do 15. oktobra. Na teritoriji grada nalazi se 30 protivgradnih stanica, opremljenih dovoljnim brojem protivgradnih raketa.

Izvor: Shutterstock/FlorinRO

„Tokom prethodnih dana, imajući u vidu loše vremenske uslove već se delovalo sa protivgradnih stanica. Raketa ima dovoljno, i sam grad izdvaja finansijska sredstva za nesmetano funkcionisanje protivgradne zaštite“, izjavili su za medije iz Odeljenja za vanredne situacije.

Pored obezbeđivanja sredstava za kupovinu protivgradnih raketa, lokalna samouprava je osigurala i finansije za sufinansiranje rada strelaca tokom šestomesečne protivgradne sezone. Na taj način bi se grad adekvatno zaštitio od elementarnih nepogoda.

Izvori: Poljoprivrednik, 24 Sedam