Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Vučić: Lažne prijave za subvencije

Vučić: Lažne prijave za subvencije

5331
0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je država utvrdila putem satelitskih snimaka da su podnete lažne prijave za subvencije u vrednosti od 80 miliona evra. Država je dotične lažne prijave, podnete za pola miliona hektara površina koje se ne obrađuju, utvrdila putem platforme eAgrar.

Izvor: eAgrar

Lažne prijave za ekonomski bitne kulture

Nakon izjave o povećanju subvencija ratarima, Vučić je skrenuo pažnju na problem lažnog prijavljivanja. „Pogledajte čudo, šta se dogodilo,“ rezignirano je istakao predsednik. „A izašli smo vrednim ratarima u susret, od kojih su mnogi blokirali puteve, iako su mnogi od njih časni i pošteni ljudi. Imamo sada satelit i „Biosens“ institut. Uzeli smo zahteve za subvencije, pošto imamo 150 miliona evra za subvencije samo za ratarske kulture. I videli smo da su za pola miliona hektara lažne prijave za obradive površine.“

Kako naglašava predsednik Vučić, u lažnim prijavama „uzgajivači“ su zatražili sredstva za uzgoj kultura poput kukuruza, pšenice, uljane repice i slično. Međutim, ističe predsednik, na snimcima se jasno vidi da je na prijavljenim „imanjima“ samo gusta šuma „…u kojoj niko nikada nije ništa posadio ili posejao. Za pola miliona takvih hektara nam traže pare, to je 80 miliona evra direktne krađe od države,“ dodaje Vučić.

Foto: Freepik/(photo

„eAgrar vidi sve“

Predsednik je istakao da se većina poljoprivrednika bunilo na platformu eAgrar upravo zbog toga što je lako „primetio“ neregularnosti u prijavama za subvencije. „Iz vazduha vidimo svaki metar kvadratni. Oni ne razumeju, svaku kulturu vidimo. Zato smo i radili eAgrar. I onda kažu da je arogantan Vučić, a to je 80 miliona vaših para“, naveo je rezignirano predsednik, dodajući da je više od 20.000 osoba podnelo lažne prijave. „Hoće leba bez motike i da ocrne sve one koji se muče i rade pošteno.“

Tokom svoje izjave, vidno razjaren predsednik je ukazao na očiglednost neregularnosti prijava. „Ko će da brani državu i kaže – ovo je naš novac. Naveo da ima uljanu repicu, a tu šuma kao u Amazonu i mi za to treba po hektaru da mu damo po 200 evra, a ima 1.000 hektara… I zato je bila pobuna protiv eAgrara, jer sada prvi put možete da proverite sve i vidite ko govori istinu,“ apostrofirao je Vučić. Zaključio je da hoće da zajedno sa, kako tvrdi, „poštenim i marljivim ratarima“ dočeka 2027. godinu sa neverovatnim rezultatima. „Nećemo odustati – izgradićemo Srbiju uprkos svim otporima,“ poručio je svojim kritičarima predsednik Vučić.

TEKST ORIGINALNO NAPISAN 09. AVGUSTA 2023. GODINE

Izvor: B92

Prethodni tekstNjive najskuplje u Beogradskom regionu
Sledeći tekstMladi na selu mahom ne žele da se bave poljoprivredom