Naslovna Vesti Vujović: „Čak 500 miliona dinara ulažemo u zaštićena područja!“

Vujović: „Čak 500 miliona dinara ulažemo u zaštićena područja!“

61
0

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, potpisala je recentno ugovore sa upravljačima 93 zaštićena područja. Kako ministarka ističe, a resorno Ministarstvo saopštava, na osnovu dotičnih ugovora će, za očuvanje ovih prirodnih dobara biti dodeljeno 450 miliona dinara.

Izvor: Irena Vujović – zvanična Instagram stranica

Vujović detaljnije o inicijativi

Za očuvanje zaštićenih područja, apostrofirala je ministarka, izdvojeno je gotovo 500 miliona dinara. Sredstva će biti u potpunosti iskorišćena tokom tekuće godine kako bi se podržala inicijativa zaštite prirode. Ova ulaganja su namenjena i novim područjima koja će biti stavljena pod zaštitu u 2024. godini, što dodatno potvrđuje predanost resornog Ministarstva očuvanju prirodne baštine.

„Ministarstvo koje vodim nastoji iz godine u godinu da izdvaja sve veća sredstva za sufinansiranje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog značaja. Pre pet godina u te svrhe izdvojeno je 229 miliona dinara, a  ove godine dvostruko više. Obezbeđeno je  500 miliona dinara što je za 40% više u odnosu na prethodnu godinu, ai najveći iznos do sada opredeljen je za naše bisere prirode“, istakla je Irena Vujović.

Izvor: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

Prema njenim rečima, razvojne mogućnosti Srbije moguće je u potpunosti uskladiti sa potrebama i očuvanjem prirode. „Zato se nadam da ćemo uz zajednički trud i rad učiniti da buduće generacije prepoznaju ovaj period kao ključan u borbi za zaštitu prirode, a koja počinje upravo kroz dobro zakonodavno utemeljenje i dobro upravljanje zaštićenim područjima,“ dodala je ona.

Gde se ulaže?

Raspoloživa finansijska sredstva će biti iskorišćena za finansiranje aktivnosti čuvarske službe, obeležavanje zaštićenih zona, razvoj infrastrukture, edukativne inicijative, praćenje stanja vrsta i staništa, kao i za podršku naučno-istraživačkim projektima.

Izvor: Shutterstock/librakv

„Drago mi je što su upravljači zadovoljni obezbeđenim sredstvima za ovu godinu,“ naglasila je ministarka. „Projekti koje će se realizovati uz podršku Ministarstva, treba da podignu  na viši nivo zaštitu prirode. Primera radi, iz ovih sredstava realizovaće se i projekat koji je u planu već četiri decenije. U pitanju je uređenje riblje staze u zaštićenom području PIO Dolina Pčinje. Istim intenzitetom nastaviće se i budući rad, kako bi se sačuvala prirodne dobra i budućim generacijama omogućilo njihovo održivo korišćenje“.

Izvor: Poljoprivrednik