Naslovna Lov i divljač Vukovi sve češći u naseljima

Vukovi sve češći u naseljima

68
0

Alarmantne vesti u domaćem ruralu. Kako se čini, vukovi češće nego inače napastvuju poljoprivredna gazdinstva, bez znaka prestanka. U srcu Žitorađe su opažena dva vuka, što je izazvalo strah među lokalnim stanovništvom. Oni su prodro u dvorište i napali pse koji su bili vezani, nakon čega su građani pozvali policiju. Policajci su uspeli da povrede jednog od vukova, ali su lovci, angažovani da intervenišu, na kraju ih sve pohvatali.

Predsednik Lovišta Žitorađa Bratislav Marković je i sam zaprepašćen ovim ponašanjem. „Zaista je netipično što su sišli baš u gusto naseljeno mesto. Nakon odstrela smo ih pregledali, bili su potpuno zdravi,“ naglašava Marković. On naglašava da su životinje verovatno krenule u potragu za hranom, što ih je dovelo do samog centra Žitorađe. Incident je prijavljen Osnovnom tužilaštvu u Prokuplju.

Ovo je već treći sličan slučaj u proteklih mesec dana. U selu Draguša u opštini Blace primećeno je više vukova na poljima udaljenim od šume i planine. Lokalni stanovnici smatraju da ih privlači obližnja farma krava, ali su ipak zabrinuti za svoju sigurnost. „Pored samog regionalnog puta sam ga video. Svakodnevno je tako. Mi se trudimo da ih odvučemo u planinu, prehranjivanjem, ali ne vredi. Pre nekoliko dana čopor od sedam vukova je zaklao ovce jednom domaćinu,“ ističe žitelj Draguše Milan Kovačević.

U nastavku izjave, Kovačević je istakao da lovci u Blacu sprovode planove isključivo prema smernicama Lovačkog udruženja Blace, ali divlje zveri su se spustile veoma nisko i napadaju sve što im dođe pod zube, uključujući ovce, pse i krave.

Te divlje životinje su postale toliko hrabre da je nedavno sigurnosna kamera sa lokalne prodavnice nedaleko od centra Novog Pazara zabeležila jednog vuka. To je zaista neuobičajeno ponašanje s obzirom na to da se radi o velikom, urbanom području, gde vukovi obično izbegavaju da zalaze.

Evropski vukovi se množe

U proteklih 40 godina, brojnost populacije vukova u Evropi povećala se na 20.000 jedinki. Od sedamdesetih godina 20. veka, vukovi, zajedno s drugim velikim divljim mesožderima, su pod zaštitom prema Bernskoj konvenciji zaštite evropskih divljih životinja i njihovih prirodnih staništa.

Krajem prošle godine, Evropska komisija je predložila smanjenje nivoa zaštite vukova u EU, što bi omogućilo zemljama članicama da izvrše odstrel radi zaštite stoke. Mesec dana nakon tog predloga, sud u Švajcarskoj doneo je odluku da delimično blokira plan za odstrel vukova, kojim bi ova zemlja trebalo da smanji populaciju vukova za 70%.

Poljoprivrednici u Evropskoj Uniji tvrde da vukovi ubijaju previše ovaca i drugih domaćih životinja. Prema podacima Komisije, vukovi godišnje ubiju oko 65.000 ovaca i drugih domaćih životinja.

Komisija tvrdi da je populacija vukova zdrava i da bi odstrel mogao održati njihov broj pod kontrolom. Svaka zemlja članica bi sama određivala kvotu vukova koji bi bili odstreljeni, način odstrela i vremenski okvir za sprovođenje plana.

Preko 300 udruženja za zaštitu životne sredine, kao i životinja u EU, protive se ovom predlogu. Ekološke grupe kritikuju nedostatak naučnih dokaza o efikasnosti odstrela. Neki naučnici upozoravaju da bi odstrel mogao destabilizovati čopore vukova. Neki članovi poput Slovenije ili Belgije već imaju vrlo malu populaciju vukova, tako da bi primena ovog plana bila štetna za populaciju vukova u tim zemljama.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Predlog, koji treba da odobre sve zemlje članice EU, suočava se s pravnim izazovima. Ishod je neizvestan, ali nakon 40 godina zaštite ove populacije, promena statusa zaštite vukova je i dalje moguća.

Izvori: Dnevnik (1, 2)

Prethodni tekst„Delta“: Hoćemo „Fortenovu“, barem na papiru
Sledeći tekstZabrana privrednog ribolova na Dunavu: inicijativa pokrenuta