Naslovna Poljoprivreda Za podizanje i rekonstrukciju ribnjaka 20 miliona dinara

Za podizanje i rekonstrukciju ribnjaka 20 miliona dinara

173
0

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo organizovao je dodelu ugovora vezanih za sredstva za podizanje novih ribnjaka. Sredstva u iznosu od gotovo 20 miliona dinara su dodeljena korisnicima starih i novih ribnjaka na teritoriji AP Vojvodine za tekuću godinu. Takođe, deo sredstava je namenjen i za rekonstrukciju postojećih aktivnih ribnjaka.

Podršku su dobila preduzeća iz Bača, Sečnja, Kanjiže, Barande i Deronja. Navedeni dobitnici su u projekte na ribnjacima uložili 18,6 miliona dinara sopstvenih sredstava, navedeno je u saopštenju Pokrajinske vlade.

Izvor: Pokrajinska vlada

Ugovore je uručio lično pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Milan Dozet. Tim povodom je istakao da resorni sekretarijat redovno podržava ribarsku proizvodnju.

„Na teritoriji Vojvodine se nalazi oko 13.500 hektara ribnjaka, od čega je oko 7.500 u eksploataciji. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo svake godine izdvaja do 70 odsto bespovratnih sredstava za podizanje ili rekonstrukciju ribnjaka. Trudimo se da učestvujemo u tome kako bi se poboljšala eksploatacija postojećih ribnjaka“, apostrofirao je Dozet za lokalne medije.

Izvor: Pokrajinska vlada

Podizanje i rekonstrukcija ribnjaka prioritet Pokrajine

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, ribarska preduzeća iskoristiće dobijena sredstva za:

  • rekonstrukciju postojećih jezera
  • izradu i obnovu nasipa na ribnjaku
  • izgradnju novih zimovnika.

Predstavnici ribarskih preduzeća kojima su dodeljena sredstva naglašavaju da je potražnja za ribom u porastu. Kao jedan od većih problema u ovoj oblasti navodi se nemogućnost osiguranja ribe. Dozet je prokomentarisao dotični problem. „Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo prepoznaje potrebu da pomogne i pospeši ribarsku proizvodnju na teritoriji AP Vojvodine i planira da i naredne godine izdvoji sredstva za ovu namenu,“ apostrofirao je Dozet.

Izvor: Pokrajinska vlada

Obezbeđivanjem uslova za obnavljanje ribnjaka i proširenjem površina utiče se na povećanje proizvodnje i kvaliteta ribe. Samim tim se smanjuje i uvoz inostranih riba, što bi predstavljalo znatan napredak. Podsećamo da je ribarstvo u Srbiji nedovoljno razvijena i zapostavljena poljoprivredna delatnost, uprkos činjenici da se radi o veoma profitabilnoj proizvodnji. Pritom, u AP Vojvodini postoje veoma povoljni prirodni uslovi upravo za kvalitetno i profitabilno ribarstvo, navedeno je u saopštenju.

Izvor: AgroTV