Naslovna Poljoprivreda Zabrana 109 preparata za zaštitu bilja – šta struka misli?

Zabrana 109 preparata za zaštitu bilja – šta struka misli?

443
0

U našoj zemlji uskoro stupa na snagu zabrana primene brojnih preparata koji su se do sada aktivno koristili za zaštitu bilja. Međutim, tih pesticida ima dosta na zalihama proizvođača. Ovo, ističe Milena Marčić, može praviti problem.

Marčić, inače stručnjak pri Prognozno izveštajnoj službi za zaštitu bilja, je za RTV apostrofirala koji sve problemi nas očekuju po pitanju ove zabrane i preparata koji još uvek nisu sklonjeni. „Sve češće u novinama čitamo naslove o vraćanju voća sa granice,“ ističe Marčić. „Tokom leta je vraćena pošiljka sa breskvama u kojima su pronađeni ostaci insekticida hlorpirifos. To je insekticid koji je povučen iz primene u našoj zemlji. Međutim, nastaje problem sa zalihama koje imaju proizvođači i nedovoljno su informisani o tome šta je povučeno iz prometa, odnosno primene, a šta nije. Šta oni mogu da koriste. Radi se o tome da su to izuzetno efikasni i dobri preparati i naši proizvođači rešavaju mnogo problema sa tim insekticidom na bazi hlorpirifosa. Međutim, on je povučen iz prometa u našoj zemlji.“

YouTube Screenshot
Izvor: Linda Chia

U nastavku izjave, Marčić je apelovala na proizvođače da se informišu o tome koji su preparati povučeni. „Na našem portalu, tj. portalu Prognozno izveštajne službe, u preporukama stoje isključivo, oni preparati koji imaju dozvolu za promet i primenu u našoj zemlji. Sad ćemo se, za nekih nedelju dana, suočiti sa zaista velikim problemom,“ pomenula je Marčić. „Ove godine se u našoj zemlji iz primene povlači 109 preparata za zaštitu bilja. To je nekih 9 aktivnih materija namenjenih suzbijanju prouzrokovača bolesti i 8 aktivnih materija za suzbijanje štetočina. Dakle, to je preko 100 preparata ove godine, samo fungicida i insekticida se povlači. Dozvola za primenu im ističe 9. novembra.“

Zabrana pokriva neka široko rasprostranjena sredstva

Kako ističe Marčić, Prognozno-izveštajna služba pomno prati najnovije trendove u zaštitarstvu. Informacije koje stižu do njih po pitanju opasnih i zabranjenih sredstava su najnovije i treba ih uvek uzimati u obzir. Tako se ne dolazi, kako je istakla, do situacije da se neki proizvodi vraćaju sa granice tokom izvoza, što je i ekonomski i zdravstveno značajno po nas.

pesticid
Image by aleksandarlittlewolf on Freepik

„Sada će se recimo iz primene povući jedan široko rasprostranjeni fungicid na bazi mankozeba. Koliko je on značajan govori činjenica da 34 preparata su u našoj zemlji registrovana na bazi ove aktivne materije. On se koristi i u povrtarstvu i u voćarstvu i u ratarstvu i zaista naši proizvođači sada moraju da dođu do tih informacija. Mi smo hlorpirifos izbacili iz preporuka još pre dve godine jer smo liste naših sredstava usklađivali sa sredstvima registrovanim u Evropskoj uniji“, istakla je Marčić.

Izvor: RTV

Prethodni tekstNiskokvalitetna vina problem – ne samo u Srbiji, već i u okruženju!
Sledeći tekstPočela setva pšenice u Vojvodini, uz zakašnjenje