Naslovna Poljoprivreda Zabrana paljenja žetvenih ostataka u Kuli

Zabrana paljenja žetvenih ostataka u Kuli

436
0

Sa ciljem zaštite od požara, opština Kula objavila je naredbu kojom se zabranjuje paljenje žetvenih ostataka tokom žetve u tekućoj godini.

Zabrana se konkretno odnosi na ostatke slame i strnjike na poljima u Kuli i okolini. Dotične kulture su najčešći uzročnici požara, a paljenje istih je previše često na domaćim njivama.

Uz zabranu, Opština je izdala i saopštenje koje detaljnije pojašnjava uslove i načine delovanja u slučaju požara. Naglašava se i pravilna prevencija nastanka ove nepogode.

Foto: Pixabay

Poljoprivredne mašine i paljenja žetvenih ostataka

U tekstu zabrane stoje i instrukcije vezane za rukovođenje poljoprivrednim mašinama u cilju prevencije požara. Naime, svako vozilo koje učestvuje u žetvi mora biti tehnički ispravno. Posedovanje adekvatnih sredstava za gašenje vatre je obavezno. Pritom, svako lice koje upravlja ovim mašinama mora da bude stručno osposobljeno za gašenje požara. Naglašeno je i obavezno posedovanje paketa za prvu pomoć.

Požari na srpskim njivama nisu novost. Tokom prethodnih pet godina, broj nekontrolisanih požara se množio, a gotovo uvek je glavni uzrok bilo paljenje od strane ljudske ruke. Domaća poljoprivredna struka redovno upozorava ratare da ne pale ostatke slame i strnjike, međutim nema jenjavanja u ovom opasnom trendu.

Foto: Pixabay

Građani koje interesuje još informacina na datu temu mogu da se obrate svim relevantnim institucijama u Kuli. Brojevi lokalnog vatrogasnog saveza, te Vatrogasne jedinice Kula i Opštinskog štaba za žetvu, su dostupni javno svima.

Izvor: AgroTV

Prethodni tekstDan maline u Brankovini
Sledeći tekstTribina Žene, priroda i poljoprivreda u Kniću