Naslovna Vesti Zadruge realna nada za opstanak 570.000 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji

Zadruge realna nada za opstanak 570.000 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji

Akcijom Vlade Srbije "500 zadruga u 500 sela" od početka njenog sprovođenja 2017. godine do danas osnovano je 650 "fabrika na otvorenom".

571
0
Foto: Pixabay

Zadruge su nada za opstanak 570.000 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, rekao je ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić u Novom Sadu.

On je dodao da je akcija Vlade Srbije „500 zadruga u 500 sela“ premašila sva očekivanja.

Krkobabić je na konferenciji u Privrednoj komori Vojvodine „Podsticaji za zadruge u 2020. godini na republičkom i pokrajinskom nivou“, poručio da doživljavamo renesansu zadrugarstva.

„Zadruge su odgovor na nekoliko ključnih pitanja: kako opstati na malom i usitnjenom posedu, kako biti produktivan, kako izbeći nakupce i prekupce, prodati svoj proizvod i naplatiti ga“, rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, akcijom Vlade Srbije „500 zadruga u 500 sela“ od početka njenog sprovođenja 2017. godine do danas osnovano je 650 „fabrika na otvorenom“, što niko nije očekivao.

On je objasnio da su do sada iz republičkog programa namenjenog zadrugarstvu podsticajna sredstva dobile 152 zadruge.

U 2020. godini za revitalizaciju zadrugarstva opredeljeno je novih 580 miliona dinara, a javni konkurs za dodelu tih sredstava očekuje se u prvoj polovini godine.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević istakao je da je udruživanje imperativ za opstanak sela.

„Pokrajinska vlada će nastaviti da ulaže u zadrugarstvo i raduje me što su poljoprivrednici prepoznali i zaštitili svoj interes udruživanjem“, rekao je Radojević.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov ocenio je da su zadruge Vojvodine stale na noge.

„Zadruge su krenule putem razvoja i investicija i polako idu ka konačnom cilju, a to je da budu osnovni činilac razvoja i organizator života u malim sredinama“, rekao je Jovanov.