Naslovna Video Zasad trešnje malo ređi od kukuruza! Neverovatna dobit i kvalitet plodova!

Zasad trešnje malo ređi od kukuruza! Neverovatna dobit i kvalitet plodova!

795
0
Foto: Bolja zemlja

Ovu priču o trešnjama koje su posađene malo ređe od kukruza započinjemo sa jednim velikim hvala Predragu Čortanovačkom, jer da nas je pozvao neko manje ozbiljan za koga sumnjamo da je voćar i da nam kaže da je sadio trešnju na 50 centimetara razmaka, verovatno bismo pomislili da se čovek sprda sa nama ili da je neka prevara u pitanju. Ne, ovo nije nikakva šala, ovo je prava stvar i neverovatna investicija koja je donela vrh italijanske tehnologije u voćarstvu u Srbiju.

Nije teško! Napravite lekovitu rakiju orahovaču!

Ako se imalo razumete u voćarstvo vi ste upravo sada iznenađeni i zapanjeni. Bio je i Čortanovački zapanjen, kada je otišao u Italiju da vidi šta to oni tamo rade sa trešnjama. Kod tog Italijana kod koga je bio video je voćanje na različitim gustinama sadnje, u različitim godinama proizvodnje. I on je bio zapanjen ali krenuo je od toga, ako je to uspelo Italijanima, zašto ne bi uspelo nama? Unajmio je za konsultanta Italijana, koji se bavi proizvodnjim sadnica i rešio je da uđe u priču na 5 hektara, samo trešnje ovde u okolini Šida.

– Videli smo u inostranstvu da je trešnja krupnija nego kod nas na starim zasadima i tražili smo njabolje rešenje kako to može kod nas – objašnjava Predrag Čortanovački kako je sve počelo.

Genijalni izum srpskog poljoprivrednika! Evo kako da lako izvadite korenasto povrće!

– Te 2017. i 2018. niko nije imao zasad ovakve gustine. Otišli smo u Italiju, otišli smo u Grčku i videli stare zasade i mlade zasade.

dipl. ekon. Predrag Čortanovački, voćar

– Nakon toga smo se odlučili da ovde probamo i mi da postignemo to.

– Moram da priznam da je za mene bio šok kada sam kod njih video gustinu sadnje trešnje na pola metra. Neverovatno deluje, ali se ispostavilo da je moguće.

– Ovo kod nas je treća godina i to funkcioniše – zaključak je, a na osnovu iskustva, Predraga Čortanovačkog.

Obratite pažnju na useve! Nakon obilnih kiša morate ovo da uradite!

Bilo bi preterano da bilo šta više pišemo, najbolje je da pogledate prilog ispod i uverite se i sami, ali i dobijete korisne savete kako da i vi imate takav zasad.