Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo „Zasadi i sačuvaj“: Vatrogasci sproveli akciju zalivanja sadnica

„Zasadi i sačuvaj“: Vatrogasci sproveli akciju zalivanja sadnica

82
0

U sklopu inicijative „Zasadi i očuvaj“, koja obuhvata sadnju i održavanje drveća na teritoriji opštine Kula, članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava su organizovali aktivnost zalivanja novih sadnica.

Izvor: Zelena zona Opštine Kula – zvanični Instagram profil

Ova inicijativa proizilazi iz memoranduma koji je lokalna administracija sklopila sa nevladinim organizacijama, udruženjima i javnim preduzećima. Damjan Miljanić, predsednik opštine Kula, imao je priliku da poseti Jaroš, jedno od područja na kojima su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kula sproveli aktivnost zalivanja novih sadnica.

Puno sadnica, nedovoljno vremena

Miljanić je izrazio svoje zadovoljstvo što akcija napreduje bez problema i naglasio je da je dijalog sa svim relevantnim društvenim akterima doneo izvanredne i konkretno merljive rezultate. „Prošle godine smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „Zasadi i sačuvaj“, koja će, naravno, trajati i ubuduće. U pitanju je velika akcija sadnje drveća na teritoriji naše opštine, i šumskih zasada ali i parkovskih zasada u samim naseljenim mestima“, naglasio je Miljanić.

Izvor: Opština Kula

U nastavku izjave, istakao je da je, prema onome što je uočeno u razgovoru sa nevladinim organizacijama i stručnim službama, problem u zalivanju velikog broja sadnica. Takođe je naglasio da je to posao koji komunalna preduzeća jednostavno ne mogu da stignu da urade.

„Nakon toga smo napravili dogovor i potpisali jedan zajednički memorandum kako bi se u tu akciju uključila dobrovoljna vatrogasna društva. Od ove godine sistem funkcioniše, krenulo je sa zalivanjem i na sajtu koji se zove „Zasadi i sačuvaj“ mogu se pratiti termini kada se zalivanje vrši,“ dodao je predsednik opštine.

Izvor: Zelena zona Opštine Kula – zvanični Instagram profil

Prema njegovim rečima, u Ruskom Krsturu je već taj posao obavljen kao i u naseljma Kruščić i Sivac. „Kuljani pokrivaju najveću površinu i oni su skoro krenuli sa zalivanjem, a pre toga su zalivali površine u Crvenki i pored kanala. Takođe, posao na zalivanju zasada na igralištima u Gornjem gradu je urađen, te je ostao Planinarski dom i još nekoliko lokacija. Paralelno sa akcijom zalivanja vrši se i pregled sadnica i planira se nova sadnja na jesen, a takođe i površine gde se sadnice nisu primile biće zanovljene i popunjene novim sadnicama“, apostrofirao je Miljanić.

„Zasadi i sačuvaj“ polako ali sigurno napreduje

Aleksandar Mosorka, koji je predsednik Opštinskog vatrogasnog saveza, obratio se medijima povodom događaja. Izjavio je da je stanje u vatrogasnim društvima znatno poboljšano u poređenju sa situacijom pre deset godina. Ovaj rezultat je postignut zahvaljujući odlučnoj i praktičnoj podršci lokalne vlasti.

Izvor: Opština Kula

„Što se tiče dobrovoljnih vatrogasnih društava, situacija ide nabolje,“ naglasio je Mosorka. „Izdvaja se dobar iznos sredstava i samim tim to se pokazuje nabavkom nove opreme putem konkursa. Konkretno, DVD Kula je nabavilo kombi za prevoz i kamion koji je sada konačno sređen. Takođe, ulaže se u objekte društava. Te je tako u Ruskom Krsturu saniran krov. Prostorije u Kruščiću su kompletno sređene. A imamo i projekat za društvo u Kuli. Uporedo sa tekućim poslovima, društva rade i na edukaciji i stvaranju operativnih jedinica. A konkretno operativna jedinica u Kuli imaće devet ljudi koji će uvek biti na raspolaganju“.

Izvor: AgroTV, Opština Kula