Naslovna Reč Struke Zaštita lucerke od korova-herbicid Eugen

Zaštita lucerke od korova-herbicid Eugen

381
0

Srđan Stevanović iz kompanije Agrosava objasnio je koliki je značaj lucerke i na koji način ona može da se zaštiti od korova.

Lucerka predstavlja jeftin, ali kvalitetan, izvor proteina za stočnu hranu. Iz tog razloga, neophodno je da ova biljka bude čista od korova, jer neki korovi mogu da utiču na kvalitet ishrane. Lucerka je možda i najzapostavljeniji usev kada se govori o suzbijanju korova.

Biljka hoću-neću, koja je dominantnija od lucerke, može da uguši usev u kratkom periodu. Tako, umesto da usev traje pet ili više godina, on traje dve do tri godine i mora da se preore.  Pored toga, kamilica može da naruši kvalitet mleka toliko da dođe do obojenosti mleka i pojave neželjenih materija u njemu. Zato je važno suzbijati korove u lucerki.

Kompanija Agrosava preporučuje preparat Eugen. Ovaj preparat je na bazi aktivne materije metribuzin i u tečnoj je formulaciji. Ovo je prednost u odnosu na praškaste proizvode, jer Eugen u sebi sadrži i pomoćne materije koje pomažu jače usvajanje aktivne materije u korovskim biljkama.

Eugen se primenjuje u fazi mirovanja useva, deluje kontaktno, a sada je pravo vreme da proizvođači urade zaštitu korova. Ukoliko se korovi suzbiju na samom početku kretanja vegetacije, lucerka će biti slobodna od korova, zatvoriće redove i prvi otkos će biti čist.

Idealna količina primene preparata Eugen je 1,0-1,5l/ha.  U količini 1,0l/ha deluje na glavne korove u lucerki, poput biljke hoću-neću, gorušice, mišjakinje, štira, dok se za poponac primenjuje 1,5l/ha. Pored lucerke, Eugen se koristi i u usevu soje u fazi posle setve, a pre nicanja.