Naslovna Reč Struke Zaštita povrtarskih kultura od korova

Zaštita povrtarskih kultura od korova

595
0
Preuzeto sa sajta www.agrosava.com

Da li ste počeli da razmišljate o načinu suzbijanja korova u poljima? Kako se približava početak proizvodnje povrća na otvorenom, sada je pravo vreme za to. Pitali smo Milanu Janićijević iz kompanije Agrosava koji je najbolji način rešavanja ovog problema. A za vas smo istražili i koji je najbolji preparat za suzbijanje korova.

  • Šta je prvi korak?

Priprema i razmišljanje o usevima koje će proizvođači sejati. Povrtari su svakako oni koji specijalno moraju da obrate pažnju na zaštitu useva od korova.

  • Šta preporučujemo?

Preparat Marker, kompanije Agrosava, selektivni je herbicid za suzbijanje jednogodišnjih širokolisnih i uskolisnih korova. Primenjuje se posle setve, a pre nicanja gajenog useva.

  • Kako se ovaj preparat primenjuje?

Marker treba da se isprska na zemljište, odmah nakon setve. Posle toga se na površinskom sloju zemljišta stvara kvalitetni herbicidni film koji pruža dugotrajnu zaštitu useva od korova. On deluje na korove već u klijanju i nicanju. Ravnomerno se usvaja, kako putem korena, tako i putem lista od strane korovskih biljaka. Kada je usvojen, utiče na sprečavanje deobe ćelija. Na taj način se korovske biljke zaustavljaju u porastu, a zatim one potpuno propadaju. Marker se koristi u količini 5-6l/ha, posle setve, a pre nicanja.

  • Kakvo zemljište treba da bude da bi ovaj herbicid bio kvalitetno usvojen?

Zemljište treba da bude sitne, mrvičaste, strukture, da bi herbicid mogao da padne na svaku česticu zemljišta. Ali, budite pažljivi! Korišćenje preparata Marker na lako peskovitom zemljištu koje ima manje od 1% humusa, može da dovede do fitotoksičnosti na gajenim biljkama.

  • Na šta deluje Herbicid Marker?

Ovaj preparat deluje na sirak iz semena, korovsko proso, muhare, teofrastovu lipicu, štireve, pepeljuge, ambroziju, tušt (ledenu travu), poljsku gorušicu i divlju rotkvu.

  • Koja je jedna od prednosti ovog preparata?

Marker se pakuje i u veća pakovanja za veće proizvođače, ali i u manja pakovanja za „hobi“ proizvođače i bašte.

Savetujemo vam da reagujete i na vreme suzbijete korove.

Uz Agrosavin preparat Marker nećete morati da razmišljate o korovskim biljkama!