Naslovna Vesti Zašto je sremski kulen poseban?

Zašto je sremski kulen poseban?

1217
0

Ekipa emisije ,,Bolja Zemlja“ obišla je poljoprivredno gazdinstvo u okolini Sremske Mitrovice, koje se bavi gajenjem svinja i preradom mesa.

Milenko Jovanović, vlasnik gazdinstva, za našu emisiju kaže da je svinjarstvo vrlo učestalo u ovom delu Srema, a da je on posao nasledio od oca. Vođeni tradicijom, Milenko i njegov brat su nastavili da se bave svinjarstvom i preradom mesa, s tim da su posao i unapredili.

Oni imaju oko 600 tovljenika, na godišnjem nivou 1.500 komada. Hranu za životinje proizvode sami, dok je njihovo hranjenje automatizovano. Milenko kaže da je briga oko žive životinje velika, ali da su svinje vrlo jednostavnije.

Milenko i njegov brat obrađuju 100 hektara zemlje, gde i gaje hranu za životinje, tako da svinje ne hrane kupovnom hranom. 50% parcele je pod kukuruzom, deo pod pšenicom, a ove godine se može pronaći i deo suncokreta.

Otkrili smo i proces pravljenja kulena, šunke i drugih proizvoda: ,,Mi smo se odabrali za koncept proizvodnje koja podrazumeva da svu sirovinu koju smo proizveli u našem gazdinstvu, preradimo u finalni proizvod.“

Najčešće se pravi čuveni sremski kulen. ,,Ovaj kulen je specifičan jer se isključivo pravi od svinjskog mesa i puni se u slepo svinjsko crevo, a ceo proces proizvodnje je potpuno prirodan.“, kaže Milenko.

Takođe, Milenko nas je upozorio je sremski kulen kaloričan proizvod, ali da sadrži mnogo proteina – što ga i čini tako posebnim. Zato mi vama kažemo – uživajte u njemu!

Celu epizodu emisije možete pogledati na našem zvaničnom YouTube kanalu ,,Bolja Zemlja.“