Naslovna Poljoprivreda Zelena salata domaće proizvodnje – a i cveće, pride!

Zelena salata domaće proizvodnje – a i cveće, pride!

147
0

„Bolja zemlja“ se našla u ataru Ivana Jankovića u selu Miloševo kod Jagodine. U plasteniku Jankovića živucka zelena salata i, onako sa strane, cveće.

Janković je Srđana ugostio i prvo počastio informacijama o samoj proizvodnji. Naime, nakon seče trenutnih prinosa zelene salate, sprema se sadnja paprike. Kako Janković navodi, ove dve kulture najčešće se razmenjuju u njegovo plasteniku, i od obe ima pristojne prinose. Štaviše, od puterice čak i previše.

Izvor: Bolja zemlja

Prema njegovim rečima, zelena salata je ove godine rodila malo više nego očekivano. Ovo je rezultiralo u ranijem sečenju, pošto te sveže jedinke zauzimaju previše prostora i zaglušuju zemljište. A to ne valja, kako Janković navodi, jer se stvara velika kondenzacija vlage, što rezultira u pojavi botritisa. A botritis je ekonomski izuzetno opasan po zelenu salatu, dodaj domaćin.

Zelena salata Jankovića zaštićena samo prirodom!

Plastenik našeg sagovornika je u potpunosti opremljen. Sadrži kompletnu automatiku, kao i malu aktivnu meteo stanicu. Ulaganja su prilično velika, navodi naš sagovornik, i zato je bitno prići ovoj proizvodnji kako treba.

Izvor: Bolja zemlja

Salata Jankovića sadrži tačno 0% štetnih hemijskih materija. To je zato što on koristi prirodnu zaštitu biljke u vidu predatora. Naime, Janković nabavlja insekte koji se hrane upravo štetočinama koje nasrću na putericu, ali sami nisu štetni po biljku. Ovakav vid odbrane je znatno skuplji od tretiranja hemikalijama, priznaje Janković. Međutim, finalni proizvodi su svakako bezbedniji, čistiji i spremni za konzumiranje bez problema.

Ono što definitivno predstavlja problem jeste prisustvo hemikalija „sa strane“. Janković strogo upozorava da ne sme niti jedan vid hemikalije biti u zemljištu dok zelena salata raste. Štaviše, ne sme biti ni u zemljištu oko plastenika. Bilo koje prisustvo istih će uništiti prinose. A budući da je mnogo uložio u ovaj posao, Janković dakako ne želi da do toga dođe.

Izvor: Bolja zemlja

Broj radnika za obilazak plastenika je relativno mali. Uz to, Janković ima i način da svoj proizvod bezbedno i sigurno plasira na tržište. Naš YouTube kanal je pravo mesto da se o ovim dodatnim, a i mnogim drugim informacijama koje je Janković podelio, propisno informišete. Čekamo vas sa zadovoljstvom!