Naslovna Poljoprivreda Zeleni dogovor dobija izmene, vele Tusk i Fon der Lajen

Zeleni dogovor dobija izmene, vele Tusk i Fon der Lajen

452
0

Predsednik poljske Vlade Donald Tusk najavio je da će vodeća strategija za borbu protiv klimatskih promena, Zeleni dogovor, biti izmenjen. Preciznije, naglasio je da će biti ublaženi određeni zahtevi koji se odnose na poljoprivrednike. Ovo je izjavio na platformi X nakon razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

„682px-Tusk_konferencja_3“, Foto: Mateusz Włodarczyk – www.wlodarczykfoto.pl, licencirano pod CC BY-SA 3.0
Izvor: Wikimedia Commons

Fon der Lajen i Tusk naknadno čereče Zeleni dogovor

Glavni cilj ovih zakonskih predloga je dodatno smanjenje administrativnog opterećenja za poljoprivrednike u Evropskoj uniji, pružajući im i državama članicama veću fleksibilnost u ispunjavanju određenih ekoloških zahteva. Ovo se radi bez umanjenja ukupnih ambicija u vezi sa zaštitom životne sredine i klimatskim ciljevima unutar poljoprivredne politike EU, kako je objavljeno na veb stranici EU.

Predložene izmene omogućiće primenu određenih standarda na način koji je više u skladu sa realnostima sa kojima se farmeri suočavaju u svakodnevnom radu na terenu, istaknuto je u saopštenju.

Video Screenshot
Izvor: The Australian

Novi predlozi takođe predviđaju oslobađanje malih gazdinstava, koja su manja od 10 hektara, od kontrole i kazni koje se odnose na proizvodne uslove. Ovo će imati konkretni i neposredan uticaj na mnoge male farme kako u Poljskoj tako i u drugim državama Evropske unije, dodaje se u saopštenju.

Drugi predlog se odnosi na promenu obaveze poljoprivrednika da ne obrađuju određeni deo svoje zemlje, poznatu kao GAEC 8. Ova postojeća obaveza će biti preobražena u podsticajnu šemu koja će se primenjivati retroaktivno, od početka 2024. godine.

YouTube Screenshot
Izvor: The Guardian

U praksi, ovo znači da će poljoprivrednici biti ohrabreni da održavaju neobrađene površine. Ali to će raditi bez bojazni da će izgubiti prihode ako to nisu u mogućnosti. Ovi predlozi Evropske komisije direktno odgovaraju na zahteve koje su dobijene od poljoprivrednih organizacija, kako u Poljskoj, tako i van nje.

Paori će i dalje protestvovati

Prema informacijama iz Evropske komisije, predsednica Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk razgovarali su o dodatnim merama za rešavanje problema na tržištu žitarica, kao i o uvozu žitarica iz Rusije.

YouTube Screenshot
Izvor: Global News

U tom kontekstu, Evropska komisija razmatra mogućnost postavljanja ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije u Evropsku uniju. Međutim, o tome će EK uskoro podneti predlog. Protestne aktivnosti poljoprivrednika u Poljskoj, koje su se odvijale duž granice sa Ukrajinom duž puteva koji vode ka kontrolnim punktovima, traju od 9. februara.

Glavni zahtevi demonstranata uključuju zahtev za zabranom uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i izlazak Poljske iz Evropskog zelenog sporazuma. Poljski farmeri su najavili veliki protest i blokade puteva za 20. mart.

Izvor: AgroTV