Naslovna Blog „Zeleni Novi Beograd“: nova akcija za dobrobit stanovnika urbane opštine prestonice

„Zeleni Novi Beograd“: nova akcija za dobrobit stanovnika urbane opštine prestonice

118
0

Sadnjom 10 odraslih stabala lipe duž Bulevara Nikole Tesle, na uglu sa ulicom Ušće, opština Novi Beograd ozvaničila је početak akcije „Zeleni Novi Beograd“. Predsednik opštine Bojan Bovan naglasio je tim povodom da je Novi Beograd „dobio nova pluća“ i pozdravio akciju.

Izvor: Gradska opština Novi Beograd

Napredak akcije „Zeleni Novi Beograd“

Prvi koji su posadili sadnice u okviru projekta „Zeleni Novi Beograd“ bili su predsednik Bovan, direktor JKP „Zelenilo Beograd“ Dušan Tojagić, direktorka Kliničko bolničkog centra „Bežanijska kosa“ dr Marija Zdravković i Slobodan Petrović, direktor kompanije Digital Printing Center DPC, koji je prvi partner ove inicijative. Ovaj projekat, koji ima za cilj poboljšanje životne sredine, predstavlja zajednički napor opštine, JKP „Zelenilo Beograd“ i drugih partnera.

U prvoj fazi, već nabavljene sadnice će biti posađene na 17 lokacija širom Novog Beograda. Pozivaju se preduzeća, udruženja i građani da se pridruže akciji planiranja, kupovine ili donacija za nabavku i održavanje sadnica. Predsednik opštine naglasio je da će se projekt „Zeleni Novi Beograd“ u početku fokusirati na sadnju u velikim bulevarima, ali će se proširiti i na dvorišta škola, ustanova i svih građana koji se priključe.

Izvor: Gradska opština Novi Beograd

„Želimo da osvežimo pluća Novog Beograda, sačuvamo zelenilo koje već postoji i zasadimo veliki broj novih stabala, kako bi uporedo sa rastom građevinskih kvadrata na Novom Beogradu rastao i broj stabala koji nam pomažu u borbi protiv zagađenja, omogućavaju kiseonik i bolji kvalitet vazduha,“ naglasio je Bovan. „Želimo da postanemo centralna urbana zona Beograda u kojoj je moguć zdrav život sadašnjih i budućih generacija Novobeograđana, ali i svih koji nas posete.“

Prema njegovim rečima, opština će se obratiti svim kompanijama sa sedištem na njenoj teritoriji. Pritom, veli on, otvoren je i poseban račun za priliv sredstava za održavanje drvoreda i parkova.

Izvor: Gradska opština Novi Beograd

 „Izuzetno humani čin“

Doktorka Marija Zdravković, i sama Novobeograđanka, govorila je o važnosti stvaranja zdravog okruženja za prevenciju bolesti. Izrazila je svoje zadovoljstvo što je prisustvovala početku akcije „Zeleni Novi Beograd“ i podsetila na svoje detinjstvo, kada u blokovima nije bilo mnogo drveća. Dr. Zdravković je naglasila važnost omogućavanja svakom građaninu da zasadi jednu sadnicu i doprinese zdravlju zajednice. Dodala je da bi svi trebalo da se angažujemo u prevenciji zdravlja, bez obzira na svoje zanimanje.

„Kao lekar sam često u prilici da vidim ljude kojima je potrebna pomoć zbog posledica lošeg života i aero-zagađenja. A prevencija zdravlja je način da poboljšamo zdravlje celokupne nacije. Zbog toga je ovo i izuzetno human čin. Jer je i medicinski dokazano da je šetnja kroz šumu blagodet za zdravlje,“ apostrofirala je Zdravković.

Izvor: Gradska opština Novi Beograd

Mirjana Obućinski iz „Zelenila -Beograd“ i Direktor DPC Slobodan Petrović su se takođe obratili prisutnima. Obućinski je naglasila da je njeno preduzeće na opštini u prethodnom sadnom periodu zasadilo 4.063 novih stabala. Taj broj će kroz novu akciju biti mnogo veći. Petrović smatra da je borba protiv zagađenja zajednički cilj koji će zaživeti u celoj prestonici. „Svako to drvo pored kiseonika donosi i hlad. A i ja se kao stanovnik Novog Beograda sećam perioda kad na njemu nije bilo ni senke ni hlada,“ istakao je Petrović.

Izvor: AgroTV, Gradska opština Novi Beograd