Naslovna Poljoprivreda Ratarstvo i šumarstvo Zemlja za primer – U Francuskoj iz godine u godinu raste broj...

Zemlja za primer – U Francuskoj iz godine u godinu raste broj šuma, evo i kako

Čak 31 odsto zemlje u Francuskoj pokrivaju šume i ona se nalazi na četvrtom mestu, dok su ispred nje Švedska, Finska i Španija.

488
0

Dok većina zemlja u svetu gubi svoje šume, Francuska ih ima sve više, a mnogi se pitaju u čemu je njihova tajna.

Francuzi nisu želeli da dozvole da im nestanu šume, pa su se kako na nivou države, a i među građanima, organizovali u akciji pošumljavanja ruralnih i urbanih područja, piše Big Think.

Čak 31 odsto zemlje u Francuskoj pokrivaju šume i ona se nalazi na četvrtom mestu, dok su ispred nje Švedska, Finska i Španija. Usled napora za pošumljavanje i pada u poljoprivredi, u proteklih 30 godina, šumska područja Francuske povećavaju se za 7 odsto godišnje.

priroda pod vegetacijom
foto: Pixabay

Tokom devedesetih godina, Evropa je pokrenula projekat „Zajednička poljoprivredna politika“, koja je osigurala da će se samo proizvodne površine koristiti kao obradive, kako bi se sprečilo neefikasno bavljenje poljoprivredom, dok je preostala zemlja pretvorena u šume.

Porast broja šuma u EU

Između 1990. i 2015, došlo je do napretka u pošumljavanju, tako  je u EU danas više drveća i većih šuma nego što je bilo početkom 20. veka.

Većina šuma u Francuskoj je na privatnom zemljištu, a sada se prostiru na 16,4 miliona hektara i povećavaju se svakim danom.

Problemi sa kojima se susreću

Ipak, postoje i određeni izazovi kada imate ovako veliko broj šuma. Mnoge od njih postale su preplavljene najezdom insekata, pa se između ostalo i zbog toga, kako prenosi Big Think, Francuska zalaže za pošumljavanje u urbanom delu zemlje.

Foto: Pixabay

Kako je u Srbiji?

Srbija se smatra srednje šumovitom zemljom, a prema Nacionalnoj inventuri šuma iz 2009. godine ukupna površina šuma iznosi 2.252.400 ha, što je 29,1 odsto od ukupne površine teritorije Srbije, navodi se na sajtu JKP „Srbija šume“.

Oni dalje navode  da je šumovitost Srbije (29,1 odsto) bliska svetskoj koja iznosi 30 odsto, a znatno je niža od evropske koja dostiže 46 procenata.