Naslovna Poljoprivreda Zemljoradnička zadruga izgradila svoje skladište

Zemljoradnička zadruga izgradila svoje skladište

213
0

Poljoprivrednici članovi zemljoradničke zadruge „Zrenjanin“ su izgradili svoje skladište za novi rod žita i ostalih kultura, prenosi Danas.

Izgradnja novog skladišta je omogućena uz pomoć bespovratnih sredstava Ministarstva za brigu o selu. Međutim, deo finansija su i sami poljoprivrednici uložili.

Zrenjaninska zadruga postoji duže od 70 godina. Trenutno kooperantski obrađuje oko 1500 hektara zemlje, a sačinjavaju je 55 zadrugara. Tu je i pedesetak stalnih kooperanata čiji se broj iz godine u godinu povećava. Zadruga ima 35 hektara sopstvenih obradivih površina, a zapošljava tri radnika.

„Skladište skraćuje vreme žetve, omogućava samostalan nastup zadrugarima na tržištu, donosi im finansijsku dobit,“ naglasio je Darko Gavrivolić, direktor zadruge. U ovoj prvoj fazi, kako on tvrdi, podignut je skladišni prostor na površini od 600 kvadratnih metara. Obezbeđeni je i prijemno mesto, koje omogućava prijem većeg obima robe i donosi brojne benefite poljoprivrednicima.

YouTube Screenshot
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Slavko Vukov, član Upravnog odbora zadruge, kaže da je čekao na izgradnju skladišta jako dugo. „Lično sam ovaj san sanjao više od dvadeset godina,“ tvrdi on. „Smatrao [sam] neophodnim da zadruga dođe do svog smeštajnog kapaciteta, pre svega prijemnog mesta, jer je to jedan od koraka da opstanemo. Ova investicija je došla sa kašnjenjem ali da smo mogli ranije, nismo. Mislim da će ova investicija značiti za sve one koji će nastaviti da obrađuju zemlju, da naša banatska polja žive.“

Skladište će dobiti proširenje

Izjavu povodom izgradnje skladišta dao je i Svetislav Seležan. Podsećamo da je Seležan rekorder po isporučenim količinama pšenice, suncokreta, kukuruza i uljane repice za 2022. godinu. „Za sve nas je od istorijskog značaja gradnja podnog skladišta. U taj posao smo krenuli pre dve godine i na površini od jednog hektara podigli silos za žitarice kapaciteta 1.300 tona. Mi već sada imamo više proizvoda. Ali za početak je ovo olakšanje za nas. Cilj je bio imati svoj poslovni prostor, bez zakupa ostalih nameta koji opterećuju rad svakog paora,“ zaključuje Seležan.

YouTube Screenshot
Izvor: Radio-televizija Vojvodine

Zrenjaninski zadrugari su poručili da je izgradnja bila tek početak. I pored novoizgrađenog skladišta, oni već premašuju njegov skladišni kapacitet. Planira se proširenje prostora na dodatnih 600 kvadratnih metara u narednim godinama.

Investicija u izgradnju ovog projekta je iznosila 400.000 evra. Novčanu podršku su pružili Resorno ministarstvo, te Zadružni savez Vojvodine i sami zadrugari. Preostala svota, oko 20 miliona dinara, je finansirana us pomoć komercijalnih kredita.

Izvor: Danas