Naslovna Poljoprivreda Žetva kukuruza traje u Vojvodini, ratari nezadovoljni

Žetva kukuruza traje u Vojvodini, ratari nezadovoljni

227
0

U mestu Čurug opštine Žabalj uveliko traje žetva kukuruza, kojim je u Srbiji zasađeno oko 900.000 hektara, javlja Radio-televizija Vojvodine. Kako javljaju ratari, u ataru ovog naselja beleže se prinosi od 4 t do preko 10 t po hektaru. Ono čime nisu zadovoljni tamošnji proizvođači jeste otkupna cena od 18 din/kg, koliko su im ponudili otkupljivači.

U zavisnosti od toga da li je bilo nevremena i grada i da li su ratari ispoštovali tehnologiju gajenja, prinosi u Čurugu su različiti. Julsko nevreme nije zaobišlo ni ovo podneblje. Samim tim su i u ovom selu zabeležene štete na jarim usevima. Prinosi kukuruza su raznoliki, a ratari navode da će se i sa boljim rodom teško pokriti ulaganja u ovogodišnjom sezoni proizvodnje.

igra ponude

Ratar Zoran Simetić je svoje nezadovoljstvo podelio sa medijima. „Prinosi kako smo skidali na našim njivama gde je bio led kreću se od 2200 kg po jutru do nekih 3600-3700 kg po jutru,“ istakao je Simetić. „Što je veoma malo s obzirom na cene inputa koje smo imali u proizvodnji,“ naglašava Simetić.

Njegov kolega i sameštanin Gojko Knežev ističe da ova godina nije bila dobra za proizvodnju.  „Velika ulaganja a mala cena. Otkupna cena za kukuruz trebalo bi da bude najmanje 30 dinara za kilogram, pošto je nafta, hemija, naš rad,“ rezignirano dodaje Knežev.

Šta donosi žetva ove godine?

Prema najnovijim podacima sa produktne berze, novi rod kukuruza se prodaje po ceni od 18 din/kg. Ova cena, kako ističu čuruški paori, ni po kom osnovu nije zadovoljavajuća. Za njenu visinu se ističe više pojašnjenja. „Kukuruz prošle godine je bio 36 , 37 dinara u žetvi a mi danas imamo 18 dinara za kilogram.Mi smo ušli u 2022. godinu sa jeftinijim repromaterijalom ,ali smo imali dobre cene , u 2023.skuplji repromaterijal a jako male cene sada.Minimalno sada bi trebalo da bude cena za kukuruz od 25 do 30 dinara za kilogram,“ veli Simetić.

Naravno, zemljoradnici imaju opciju da ostave kukuruz na lageru i čekaju formiranje bolje otkupne cene. Međutim, i pored toga, primetan deo paora će prodati nešto od količina kukuruza radi podmirivanja troškova proizvodnje. Naposletku, kako tvrde oni, treba se pripremiti za uzgoj pšenice novog roda, što će zahtevati nova sredstva.

Izvor: Dnevnik