Naslovna Blog Zimnica od šumskih plodova – optimalno vreme za pripremu

Zimnica od šumskih plodova – optimalno vreme za pripremu

138
0

Kako se godina bliži kraju, priprema se polako zimnica. Naravno, proizvodi od voća i povrća svakako sleduju, ali zimnica od šumskih plodova? To je proizvodnja na koju se rešavaju najuporniji i najkreativniji.

Image by Bruno from Pixabay

Potražnja šumskih plodova raste

Berba pojedinih vrsta samoniklog voća se produžava i nakon prvih mrazeva. To je posebno sada slučaj, kada su šumski plodovi ponovo na vrhuncu potražnje i „popularnosti“. Sakupljanje trnjina, gloginja, brekinja i divljeg šipurka, odnosno šipka, za pravljenje sokova i džemova obavlja se tek kada temperatura padne ispod nule. Ovo mora da se obavlja na taj način jer pomenute lekovite bobice postižu svoju zrelost i ukus tek nakon nekoliko mrazeva.

Danijela Prodanović iz Vrnjačke Banje ima ogromnu strast prema sakupljanju ovih plodova, što je i podelila u svom intervjuu za internet portal „Dobro jutro“ ovog vikenda. „Trnjine i gloginje se beru posle mraza, jer tada gube svoju oporost, ukusnije su i lakše za preradu. Pogodne su za pravljenje matičnih sokova i džemova,“ naglašava ponosno Prodanović.

YouTube Screenshot
Izvor: Kuhinja, slana i slatka!

Receptura za spravljanje džemova od šumskih plodova je jednostavna, ali nimalo laka. Potrebno je očistiti, prebrati i kuvati bobice trnjina i gloginja na sličan način kao i šipurak. Smesu je potrebno pasirati dva puta, dodati šećer i kuvati džem sve dok ne postigne željenu gustinu. Za pripremu soka od trnjine, bobice treba potopiti u vodu kako bi omekšale, zatim ih pasirati i odvojiti koštice. Dobijeni sok se nakon toga pasterizuje.

Male mušmule i proizvodnja džemova

Brekinja, tj. mala mušmula, samoniklo listopadno drvo koje se često nalazi u hrastovim šumama, ima plodove bogate vitaminom C. U narodnoj medicini, ovi plodovi se koriste kao lek za kolike. Vladanka Aleksić iz Guberevca kod Knića već nekoliko godina proizvodi džem od brekinja, predstavljajući novitet u svojoj zimnici.

YouTube Screenshot
Izvor: Plodovi prirode

„Nedozreli plodovi imaju oblik drenjina. Kad sazre dobijaju brankastu boju, poput mušmula. Čak ih negde i zvou male ili divlje mušmule. Brekinje su malo opore i kisele. Beru se posle prvog mraza, jer tada izgube oporost. Takođe, i kuvanjem izgube taj ukus. Od plodova mogu da se prave rakija i sirće, ali ja pravim džem,“ naglašava Aleksić.

Priprema ovog džema je jednostavna – potrebno je pasirati plodove i kuvati pulpu do postizanja željene gustine, uz dodatak šećera prema ukusu. Vladanka, u kombinaciji sa oskorušama, pravi ovaj džem i bez dodavanja šećera.

Izvor: Dobro jutro