Naslovna Blog Zimska škola za poljoprivrednike i ove godine u Novom Pazaru

Zimska škola za poljoprivrednike i ove godine u Novom Pazaru

128
0

U Novom Pazaru je, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Poljoprivredne stručne i savetodavne službe, održana Zimska škola za poljoprivrednike. Ovaj događaj je okupio poljoprivrednike iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina na jednom mestu. Cilj dotičnog, kao i inače, je da bi se ratari tokom zimske pauze edukovali i upoznali sa planovima, projektima i subvencijama planiranim za narednu godinu.

YouTube Screenshot
Izvor: RTV Novi Pazar

Prema izjavama direktora Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Novi Pazar, Nihada Hasanovića, grad sve više ulaže sredstava u unapređenje poljoprivrede. On je naglasio da je cilj organizacije Zimske škole u Kulturnom centru grada pružanje adekvatnih informacija i podsticanje učešća lokalnih poljoprivrednika na raznim konkursima ministarstva. Zbog toga se tradicionalno veliki broj poljoprivrednika odaziva Zimskoj školi.

„Na kraju svake godine organizujemo zimske škole za poljoprivrednike, na njima sumiramo rezultate i planiramo šta ćemo to sve raditi u narednoj godini. Uvek imamo predavače, eksperte i savetodavce kako bi poljoprivrednici dobili dodatna znanja. Naši gosti bili su i ljudi iz Agencije za bezbednost saobraćaja, oni su govorili o bezbednom učešću traktorista u saobraćaju. Tokom naredna dva dana svi poljoprivrednici moći će da se upoznaju sa svim aktuelnostima,“ veli Hasanović.

YouTube Screenshot
Izvor: RTV Novi Pazar

Zimska škola „urodila plodom“

Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja u Novom Pazaru, su obavestili traktoriste o potencijalnim opasnostima učestvovanja traktora bez sigurnosnog rama u saobraćaju. Traktoristima su pruženi pozivi da se prijave za dobijanje zaštitnih ramova za traktore. Dodeljeni su im i reflektujući prsluci, rotaciona svetla i obeleživači za traktore. Uz date objekte bi njihovi traktori bili bolje uočljivi kao sporovozna vozila.

„Mi iz Agencije za bezbednost saobraćaja održali smo edukativno predavanje za traktoriste s akcentom na upotrebu zaštitne kabine i zaštitnog rama,“ naglasio je načelnik Odeljenja za prevenciju Agencije za bezbednost saobraćaja Veljko Ćurčić. „Pričamo o subvencijama, ali prvenstveno slušamo njihove sugestije i predloge za nove subvencije. Nama nažalost godišnje pogine veliki broj traktorista. Ove godine imamo smanjenje poginulih vozača traktora za 10. U Novom Pazaru su za poslednjih pet godina dvojica vozača traktora izgubila život. Ovo su saobraćajne nesreće koje su se desile samo na javnom putu, podatke za one nezgode koje se dese van javnog puta nemam.“

YouTube Screenshot
Izvor: RTV Novi Pazar

Imajući u vidu znatan broj poljoprivrednika koji nisu učestvovali u konkursima za dobijanje zaštitnog rama, Ćurčić je apelovao na vozače traktora iz novopazarskog kraja da budu u toku sa aktuelnim konkursima. Zamolio ih je da se obavezno prijave za subvencionisani zaštitni ram za svoje traktore. „Svi poljoprivrednici koji su dobili rešenja za zaštitne ramove, dobiće ih u narednom periodu, verovatno odmah nakon nove godine. Uskoro će krenuti i distribucija, a ramovi se izrađuju vredno. Pripremili smo i nove projekte za nove marke traktora. Tako da se nadamo da će i neki novi modeli traktora biti pod ovom subvencijom. Da će država odvojiti značajna sredstva kada su u pitanju zaštitni ramovi za traktore,“ zaključio je Ćurčić.

Izvori: AgroTV, RTV Novi Pazar