Naslovna Vesti Zimski popis ptica vodenih staništa zvanično počeo

Zimski popis ptica vodenih staništa zvanično počeo

80
0

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) i ove godine, od 9. do 31. januara, organizuje i sprovodi Međunarodni popis ptica vodenih staništa.

Za zainteresovane građane, upućen je i zvanični poziv. Udruženje ih zove da uzmu učešće u ovoj najmasovnijoj i najstarijoj aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu. Podsećamo, ona je započeta još davne 1966. godine.

Fazan i fazanka

Popis ptica u detalj

Marko Šćiban, koordinator popisa, podelio je par reči povodom početka istog. „Zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo se potruditi da obiđemo što više vodenih staništa širom zemlje,“ naglasio je Šćiban. „Da zabeležimo stanje u kojima se nalaze, kao i brojnost ptica na njima. Posebnu pažnju ćemo posvetiti obilasku zaštićenih područja, ribnjaka, akumulacija. Kao i tokova svih većih reka u Srbiji. Tako bismo održali kontinuitet i mogli da upoređujemo podatke.“

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije će posetiti određene lokalitete. To će obaviti u saradnji s upravljačima i čuvarima zaštićenih područja. Biće uključene i druge relevantne institucije koje se bave vodama i očuvanjem prirode. Brojanje ptica poput pataka, gusaka, labudova, gnjuraca, ronaca, čaplji, galebova i drugih vrsta koje borave na vodama ili njihovom obodu obavljaće se sa brodova, iz automobila ili pešačenjem.

Foto: Pixabay

„Pozivamo građane da nam se priključe, uključujući i potpune početnike. Svako može da doprinese unapređenju znanja o zimskom rasprostranjenju i brojnosti ptica u Srbiji,“ naglasio je Šćiban. „Kako bismo olakšali pripreme za terenski rad pripremili smo video uputstva, kao i dva elektronska priručnika na srpskom jeziku. Dodatno, u decembru je održano četiri, a tokom januara biće organizovane još četiri terenske i teorijske obuke za sve zainteresovane (Požega, Deronje, Niš, Sombor). I bez obuke, dovoljno je da nam se javite kako bismo vas usmerili ka vašem lokalnom koordinatoru popisa i poslali priručnike. Vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi i da paze na svoje zdravlje i bezbednost.“

Značaj ovakvog poduhvata

Saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje koriste se za mnoge svrhe. Pre svega, tu je preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica, lovnih vrsta na međunarodnom nivou i uopšte značaja vodenih staništa za očuvanje biološke raznolikosti.

Image by Johnny_px from Pixabay

Informacije prikupljene od strane ornitologa u Srbiji na kraju se agregiraju i dostavljaju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija „Wetlands International“. Terenski obilasci za brojanje ptica će ovoga puta biti iskorišćeni za prikupljanje podataka tokom Panonskog popisa ptica grabljivica od 12. do 15. januara. Takođe, tokom celog tog perioda, dokumentovaćemo i prijavljivati različite oblike uništavanja prirode i pretnje pticama institucijama.

Izvor: AgroTV

 

Prethodni tekstTošići u Kremnima – njih jedanaest!
Sledeći tekstGaletin o agraru: „konačno o suštinskim stvarima“