Naslovna Vesti Živopisna Šumadija-kraj sa kulturno-istorijskim značajem

Živopisna Šumadija-kraj sa kulturno-istorijskim značajem

2306
0

Ekipa Bolje zemlje bila je vredna tokom prvomajskih praznika, pa smo tako doneli priču iz prelepe Šumadije, jednog od najznačajnijih krajeva za srpsku kulturu i istoriju.

Malo naselje Stojnik, koje se nalazi zapadno od opštine Sopot, bogato je znanjem o voćarstvu i stočarstvu. Ovde se gaje sočne jabuke, trešnje, šljive, ali i čuvene Voždove jagode, koje su ime dobile po jednoj simpatičnoj anegdoti.

Imali smo prilike da uberemo prve jagode i probamo domaće proizvode od ove mirisne voćke, ali i da čujemo priču o njihovoj sadnji i čuvanju.

Stočari iz kraja doprinose proizvodnjom kvalitetnog stajnjaka, a vlasnik imanja koje se bavi gajenjem ovaca rekao nam je da ove životinje nisu zahtevne za uzgoj.

Porodice u ovom kraju bave se i proizvodnjom mleka i mesa, pa smo sa njima pričali i o cenama na tržištu, kao i o skoro uvedenoj oznaci za domaće meso. Ovo će svakako unaprediti poljoprivrednu proizvodnju i u kvalitetu plasmana, ali i u novčanoj vrednosti.

Dobili smo odgovore i na pitanja koja se tiču strateškog planiranja u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i svih aktuelnosti koje su važne za poljoprivrednike.

Našu priču usmerili smo i ka istorijskom značaju ovog kraja, pa smo posetili Marićevića jarugu u Orašcu i muzej posvećen Prvom srpskom ustanku.

Seoski turizam u ovom kraju je vrlo izražen, a jedno od najpoznatijih mesta jeste etno selo Karađorđev vajat. U ovom etno selu, čiji su vlasnici prvi počeli da se bave seoskim turizmom, možete probati delikatese bogate srpske trpeze i provesti nezaboravno vreme u prirodi.

Više o ovom živopisnom kraju možete pogledati na Youtube kanalu Bolja zemlja.