Naslovna Vesti Život na selu: „Sam svoj gazda“

Život na selu: „Sam svoj gazda“

1137
0

Ove nedelje obišli smo malo mesto Vizić, najmanje mesto koje pripada opštini Bačka Palanka. Međutim, interesantna je činjenica da, iako administrativno pripada ovoj opštini, ono je geografski smešteno u Sremu, na samim obroncima Fruške gore.

Ugostio nas je Aleksandar Marinković, student Poljoprivrednog fakulteta, koji je sa nama nesebično podelio način proizvodnje preukusnog, domaćeg, sira. Ovaj mladi poljoprivrednik ima veliku podršku oca, ali i supruge, koja mu pomaže u prodaji.

Aleksandrova baka se bavila proizvodnjom sira, a on je bio taj koji je nastavio porodični biznis. Na svom gazdinstvu drže 5 krava muzara i obrađuju 35ha zemlje.

Kako je Aleksandar objasnio, poseduju svu mehanizaciju koja je potrebna jednom domaćinstvu, a subvencije do sada nisu koristili.

Gazdinstvo Marinković svoje proizvode pravi od čistog mleka, a glavna proizvodnja je fokusirana na dimljene sireve. Zatim, imaju različite varijante dimljenih sireva uz dodatke tucane paprike, vlašca, belog luka ili zelenog bibera. Svoju ponudu Aleksandar predstavlja na pijaci u Bačkoj Palanci, a pored toga bili su gosti mnogih manifestacija.

Aleksandar je za svoj život na selu rekao: „Prednosti života na selu te da je vazduh zdraviji, manje su gužve, nema tenzije kao u gradu i sam si svoj gazda.“

Prethodni tekstReč struke: Priprema zemljišta za setvu kukuruza
Sledeći tekstPravilnik o izmenama Pravilnika o Listi genetskih rezervi domaćih životinja