Naslovna Poljoprivreda Zlatibor na listi zelenih destinacija zahvaljujući mlekari

Zlatibor na listi zelenih destinacija zahvaljujući mlekari

279
0

Holandska neprofitna organizacija „Green Destinations“ svrstala je Zlatibor na listu zelenih destinacija. Povod za dodavanje je bila priča o mlekari „Naša Zlatka“ koja posluje u opštinskom selu Kriva Reka, javlja Turistička organizacija Zlatibora.

Na ceremoniji u Talinu, prestonici Estonije, juče je objavljen spisak 100 najboljih turističkih zelenih destinacija iz celog sveta prema primerima održivog razvoja. Na dotičnoj listi, kako ističe TO Zlatibor, se našao i Zlatibor.

foto: NewsMedical, sudbina kvalieta mleka preuzima nacionalna laboratorija
foto: NewsMedical,

Priča o mlekari „Naša Zlatka“ kao korisnoj i održivoj podršci lokalnim proizvođačima ušla je u „Top 100 Stories“. Njom se konkurisalo za ulazak na spisak Zelenih destinacija, te se sada nalazi u prestižnom društvu turističkih centara Japana, SAD, Filipina, kao i država Evropske unije.

Zlatibor centar zelenog turizma

Opština Čajetina, ističe se u saopštenju TO Zlatibor, teži da postane prva ekološka lokalna samouprava u Srbiji. Sama saradnja sa „Green Destinations“ organizacijom počela je na ovogodišnjem Sajmu turizma u Berlinu. Podsetićemo da je „Green Destinations“ neprofitna organizacija osnovana u Holandiji. Njen osnovni cilj je unapređenje održivog razvoja destinacija i učesnika u turizmu. Ovo uključuje i porast njihove prepoznatljivosti na globalnom tržištu.

Nakon konkurisanja za pomenuto uvrštavanje među top 100 destinacija, tim Turističke organizacije Zlatibor pripremio je priču o mlekari „Naša Zlatka“. Stručni tim je bio predvođen direktorom Vladimirom Živanovićem, a cela akcija je obavljena u saradnji sa kolegama iz zlatiborskog „Eko agrara“

„Naša Zlatka“, kako stoji u nastavku izlaganja, opremljena najsavremenijom opremom za preradu mleka. Pritom uključuje i tradicionalnu proizvodnju prehrambenih artikala poput zlatiborskog sira i kajmaka. U njoj se pritom prerađuje i mleko sa registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji opštine Čajetina. Na taj način se pruža pomoć malim i lokalnim proizvođačima. Kako se apostrofira u saopštenju, posebno je bitno što turisti ove proizvode mogu da probaju u ugostiteljskim objektima upravo na Zlatiboru.

Zlatibor će kroz obuke i treninge nastojati da što više radi na razvoju i unapređenju održivog turizma. Time se radi na prepoznatljivosti; naša najpopularnija planina biće uvrštena kao zelena destinacija na svetskom turističkom tržištu.

Izvor: Nova ekonomija