Naslovna Poljoprivreda Zlatiborski Eko agrar: Novi konkursi za podjednako nove podsticaje

Zlatiborski Eko agrar: Novi konkursi za podjednako nove podsticaje

88
0

Novi konkursi, njih čak četiri, je raspisano za podsticaje u poljoprivredi, a raspisao ih je sad već etablirani Zlatiborski Eko agrar.  Ovi programi podrške su usmereni ka mladim poljoprivrednicima, podršci za unapređenje prerade na gazdinstvima, povećanju stočnog fonda iz domaćeg uzgoja i investicijama u fizičku imovinu.

Oglasi za ove programe podrške objavljeni su u skladu sa Programom podrške za implementaciju poljoprivredne politike i ruralnog razvoja opštine Čajetina za 2024. godinu, koji je usvojen na sednici Skupštine opštine Čajetina održanoj 29. januara 2024. godine, uz odobrenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije dana 19. februara 2024. godine.

Izvor: Zlatiborski Eko agrar – zvanična Fejsbuk stranica

Novi konkursi, detaljnije

Podrška mladim poljoprivrednicima uključuje nabavku priplodnih grla ovaca i koza. Mladim poljoprivrednicima će biti dodeljeno do 15 priplodnih grla uzrasta od šest do 10 meseci, uz obavezu da u naredne tri godine vrati 20% više grla nego što je početni broj, pri čemu grla moraju biti istog uzrasta (šest do 10 meseci).

Pravo učešća na ovom konkursu imaju mladi poljoprivrednici u dobi od 18 do 40 godina, koji su već najmanje tri godine rezidenti opštine Čajetina i koji su nosioci ili članovi aktivnog poljoprivrednog gazdinstva. Dodatni uslov je posedovanje minimalno 2 hektara zemljišta registrovanog kod Uprave za trezor.

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Za one koji ne ispunjavaju ove kriterijume, dostupna je podrška u vidu povraćaja dela troškova nabavke koncentrovane stočne hrane radi povećanja stada iz sopstvenog zasada, pri čemu iznos povraćaja iznosi 50%. Za žensko govedo od poznatog porekla i pod kontrolom odgajivačke organizacije, moguće je dobiti 35,000 dinara po grlu u konvencionalnoj, odnosno 45,000 dinara po grlu u organskoj proizvodnji. Za ženske ovce, jagnjad, jarad i prasad, maksimalna pomoć iznosi 12,000 dinara u konvencionalnom, odnosno 15,000 dinara u organskom uzgoju. Maksimalni iznos podrške po gazdinstvu je 800,000 dinara, pri čemu se računi izdati nakon 1. januara 2022. uzimaju u obzir.

Podrška nije ograničena samo na stočarska gazdinstva. Poljoprivrednici sa Zlatibora koji se bave i drugim granama poljoprivrede mogu aplicirati za podsticaje namenjene povećanju konkurentnosti kroz:

  • preradu, sertifikaciju sistema za bezbednost i kvalitet hrane
  • organsku proizvodnju
  • dobijanje oznake zaštićenog geografskog porekla.
Izvor: Shutterstock/Djalek

Takođe, dostupan je i konkurs za investicije u fizičku imovinu gazdinstava. On je otvoren za nosioce aktivnih gazdinstava sa prebivalištem i proizvodnjom na teritoriji opštine Čajetina u poslednje tri godine. Jedini izuzetak je sektor akvakulture. Ovde proizvodnja može biti i na teritoriji Zlatiborskog okruga.

Rok za prijavu na sve navedene konkurse je 15. april.

Izvor: AgroTV