Naslovna Poljoprivreda Zlatiborsko Savetovanje: Setva deklarisanog semena ili ništa!

Zlatiborsko Savetovanje: Setva deklarisanog semena ili ništa!

84
0

Svečano je započelo 58. tradicionalno Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije, zajedno sa 4. Savetovanjem agronoma Srbije i Republike Srpske. Organizacija ovog događaja je upriličena zahvaljujući Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, instituciji od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Izvor: 58. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije – zvanični sajt

Dr. Nebojša Milosavljević, direktor Uprave za zaštitu bilja, otvarao je ovaj skup i izrazio je pozdrave prisutnima ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. On je takođe izrazio veliku zahvalnost Institutu za upornost i istrajnost u održavanju ovako značajnog događaja kroz sve ove godine.

„Znanje je nešto što treba negovati, a stručnjaci instituta to rade na najbolji način,“ apostrofirao je dr Milosavljević. „Osnovni zadatak, je preneti znanje proizvođačima a na tom putu stručnjacima podršku daju i državne institucije kroz zakonodavne okvire.“

Izvor: 58. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije – zvanični sajt

Savetovanje na Zlatiboru: sumiranje utisaka

Dr. Milosavljević je najavio plan Ministarstva da ove godine subvencioniše proizvođače koji seju deklarisano seme kako bi ih podstakli, povećali površine pod ovim semenom i izbegli štete uzrokovane upotrebom nedeklarisanog semena.

Prof. Dr. Dragana Latković, predsednica Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, naglasila je da je setva najvažnija faza u radu svakog ratara, ističući značaj odabira semena i pravilne primene agrotehnike. Institutske stručnjake je opisala kao veliku pomoć proizvođačima, pružajući im tačne informacije o sortama i hibridima koji obezbeđuju visok, stabilan prinos, dobar kvalitet i koji su prikladni za određene uslove.

Izvor: 58. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije – zvanični sajt

Ona je takođe istakla da Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima više od 53 oplemenjivane biljne vrste i stvara preko 1.600 sorti i hibrida, koje se gaje u 33 zemlje širom sveta. Institut je nazvala nacionalnim blagom koje treba čuvati, a Savetovanje je istakla kao značajan agronomski događaj.

Prof. Dr. Jegor Miladinović, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, naglasio je da je ovo Savetovanje, tokom gotovo šest decenija postojanja, postalo ključni događaj u agronomskoj zajednici, okupljajući stručnjake koji doprinose razvoju domaće agrarne industrije. On je podsetio prisutne da su poljoprivreda i institut suočeni sa stalnim promenama i izazovima tokom godina.

Zastita vinograda
Foto: shutterstock.com

„Živimo u vremenu ubrzanog tehnološkog razvoja i globalnih klimatskih promena. Zato je ovo Savetovanje prilika da se zajednički dođe do rešenja i prilagodimo se novim izazovima sa kojima se susrećemo,“ izjavio je Miladinović.

U vreme održavanja Seminara, stručnjaci i poljoprivrednici će udružiti napore kako bi pronašli put ka održivoj i efikasnijoj poljoprivredi. Cilj je zajednički rad na rešavanju izazova sa kojima se sektor suočava.

Izvor: Poljoprivrednik

Pogledajte i: 58. Savetovanje agronoma uskoro opet na Zlatiboru

Prethodni tekstMeđunarodni festival kobasica u Bačkom Petrovcu
Sledeći tekstBačka Topola: izdvojena sredstva za NVO kao agrarna podrška