Naslovna Poljoprivreda Zrenjanin: Oformljena komisija za procenu štete

Zrenjanin: Oformljena komisija za procenu štete

146
0

Grad Zrenjanin je zvanično oformio komisiju za procenu štete poljoprivrednicima nastale od skorašnjih elementarnih nepogoda. Prvi radni sastanak Komisije održan je u kabinetu načelnika Gradske uprave.

Izvor: Pixabay

Zrenjanin i procena štete: kako se prijaviti?

Načelnik Gradske uprave Nenad Domjeskov prisustvovao je sastanku novooformljene Komisije. Sem njega, na sastanku su se našli i Marinel Mendrea, član Gradskog veća, te predstavnici Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, Odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave. Predstavnik Odseka za odbranu i vanredne situacije Gradske uprave se takođe uključio putem telefonskog poziva.

Kako se navodi u saopštenju, poljoprivrednici koji su pretrpeli štete tokom poslednjeg nevremena koje je zadesilo pojedine mesne zajednice na teritoriji grada, mogu podneti prijavu popunjavanjem priloženog obrasca i predajom istog nadležnoj mesnoj zajednici. Isto to mogu učiniti i u Uslužnom centru Gradske uprave grada Zrenjanina (Kancelarija 53). Krajnji rok za podnošenje prijave je petak, 28. jul 2023. godine.

Prasići

Proizvođači svinja i dalje u problemu

Štete na usevima usled nevremena su tek jedan od prisutnih problema u lokalnoj poljoprivredi Zrenjanina. Podsetićemo da se na prostoru opštine ovog grada već nedeljama širi afrička kuga svinja. Mala gazdinstva unutar opštine su morala da eutanaziraju veliki broj grla, što je uticalo dosta na lokalnu ekonomiju.

Krajem juna je u Gradskoj kući u Zrenjaninu održan sastanak povodom procene situacije sa AKS-om. Naseljeno mesto Čenta unutar opštine je bilo prvo zabeleženo žarište. Kako se navodilo u zvaničnim obaveštenjima, situacija u Čenti je brzo sanirana. Međutim, zbog same prirode bolesti, sveukupno stanje u Zrenjaninu i okolini, kao i u većem delu Srbije i regiona, još uvek nije pozitivno.

Izvor: Volim Zrenjanin

Pogledajte i: Afrička kuga svinja sanirana u 5 žarišta