Naslovna Blog 24. Srbobranska brazda: izveštaj

24. Srbobranska brazda: izveštaj

250
0

Tradicionalna, 24. po redu Srbobranska brazda, održana je u subotu 26. avgusta i zabeležila je neviđeni uspeh. Kako se navodi na sajtu Poljoprivreda.info, ova manifestacija je jedna od svega dve preostale koja uključuje tradicionalno nadmetanje orača.

YouTube Screenshot
Izvor: Srbobran Danas

Srbobranska brazda u brojkama

Već 24. put zaredom, tek godinu dana pred jubilej od četvrt veka, najbolji orači Srbobrana, Turije i okolnih mesta takmičili su se u jednom od najvažnijih poslova u poljoprivredi – oranju. Ove godine takmičio se i Saša Atanasković iz Turije, i to u kategoriji trobraznih plugova. Ovaj šestostruki pobednik i učesnik 21. Srbobranske brazde je u izjavi za medije naglasio šta je potrebno za dobro oranje. „Plug mora da ima dobre raonike. Nove, kvalitetne, i što bolje mogu da zaranjaju u zemljište,“ istakao je Atanasković. „Normalno, bitna je i potrošenost dasaka, blazeva i svih elemenata iz kojih se sastoji plug. Naročito kada su uslovi lošiji za oranje. Spretnost orača se stiče godinama. Tu ili znaš ili ne znaš.“

Takmičenje je sadržalo tri kategorije: A, B i C. Prva mesta u sve tri kategorije su uzeli lokalni orači. U kategoriji jednobraznih i dvobraznih plugova Bogdan Bikić, u kategoriji trobraznih plugova Ðorđe Dinjaški i u kategoriji četvorobraznih plugova i više Aleksandar Belić. Među drugim plasmanima treba naglasiti i sledeće:

YouTube Screenshot
Izvor: Srbobran Danas
  • Najopremljeniji agregat je imao Dejan Savčić
  • Najbolja takmičarka lepšeg pola je bila Jelena Madžarev
  • Najudaljeniji takmičar je bio Mihajlo Pajić, poreklom iz Novog Bečeja
  • Najstariji takmičar, sa svojih 68 godina, je bio Tibor Hulala
  • Najmlađi takmičar, ujedno i osvajač drugog mesta u A kategoriji, je bio jedanaestogodišnji Jovan Gložanski.

Vrućine nisu omele manifestaciju

Vrednovanje takmičenja u oranju je za medije pojasnio Petar Radić, član organizacionog odbora Srbobranske brazde. „U sve tri kategorije komisija ocenjuje kako ide otvaranje brazde, pravac oranja, ravnomernost dubine, a to je kod nas 25 cm, opšti izgled oranja i završetak oranja i izoravanje uvratina. To je u plusu od 1 do 10. A u minusu, dakle negativni poeni su izoravanje lenije i uništavanje međe. Tu je do pet poena u minusu. Jednostavnim sabiranjem i oduzimanjem bodova dobijaju se pobednici u sve tri kategorije,“ pojašnjava Radić.

YouTube Screenshot
Izvor: Srbobran Danas

Zamenica predsednika saveta mesne zajednice Srbobran Vesna Rankov je takođe prisustvovala manifestaciji. Visoka temperatura uticala je na nešto manju posetu, premda nije omela samo takmičenje. Kompanije iz agro-sektora izložile su svoju ponudu u Srbobranu. Pritom, kulturno-umetnički i program za decu su bili vrlo sadržajni a više desetina ekipa takmičilo se u pripremi paprikaša.

Izvor: Poljoprivreda.info

Pogledajte i: „Srbobranska brazda“ će se održati 26. avgusta