Naslovna Mehanizacija 500 miliona evra za brzi internet u srpskim selima

500 miliona evra za brzi internet u srpskim selima

440
0

Brzi internet dolazi u srpska sela; Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) investiraće 500 miliona evra za umrežavanje ruralnih sredina u našoj zemlji. Svim zainteresovanima kompanijama otvoren je javni poziv za gradnju 3.280 kilometara mreže širokopojasnog interneta u selima 85 opština.

EBRD je poziv oglasila u ime Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Posao će biti preraspodeljen u dve partije, kako javlja internet portal eKapija. On podrazumeva projektovanje i građevinske radove na ukupno 3.280 km podzemne optičke mreže (midmile). Posao će se finansirati putem kredita iz EBRD. Sam poziv traje do 25. septembra u 15h.

Izvor: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija
Foto: Marina Jančević

Brzi internet do 2025. godine

Poziv se poklapa sa već ustanovljenom misijom uvođenja brzog interneta u više od 700 sela. Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je izjavio u junu da vlada planira da pokrije čitavu zemlju širokopojasnim internetom do kraja 2025. godine. „Ovo je već 18 selo u Srbiji koje je dobilo brzi internet od početka godine,“ naglasio je ministar tokom svoje posete selu Knežica kod Doljevca. „Dok su u 69 sela u toku intenzivni radovi. Cilj nam je da prva faza ovog projekta koja obuhvata 123 sela bude završena do kraja godine.“ U svrhu potpunog pokrića naših ruralnih područja će se izgraditi preko 4.700 km optičkih trasa. Uspešna realizacija plana će samim tim povezati preko 120.000 domaćinstava i oko 720 školskih objekata.

Uvođenjem brzog interneta u selima, kako se ističe na sajtu Ministarstva, obezbeđuje se dostupnost usluga elektronske uprave. Digitalna nastava i digitalni sadržaji postaju dostupni i u najmanjim, isturenim odeljenjima osnovnih škola u zemlji. Pokretanje biznisa i mogućnosti da se koristi elektronska trgovina su takođe na raspolaganju većem broju poljoprivrednika. Proizvodi uzgajivača i prerađivača će samim tim bili dostupni svima u svakom trenutku preko interneta.

Izvor: Pixabay

Modernizacija u manje urbanim sredinama Srbije se nastavlja ustaljenim korakom. Platforma eAgrar se sve više koristi, a daje i prve rezultate u vidu razotkrivanja lažnih prijava za subvencije. Pritom, letnju sezonu su obeležili događaji, susreti i samiti o eko-održivoj i pametnoj poljoprivredi u Srbiji i regionu. Organska proizvodnja je takođe u usponu, a pomaka ima i u domenu mehanizacije, čak i automatizacije i robotike. Uvođenje brzog interneta u selo će doprineti daljem razvoju tehnološke svesti srpskog poljoprivrednika i otvoriti nove prilike za poslovanje, ostvarivanje boljih prinosa, kao i većeg profita.

Izvor: Nova ekonomija

Pogledajte i: Uveden brzi internet u selu Knežica kod Doljevca, Brzi internet u 700 sela do 2025. godine