Naslovna Mehanizacija Brzi internet u 700 sela do 2025. godine

Brzi internet u 700 sela do 2025. godine

320
0

Mihajlo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija, izjavio je da je Ministarstvo napravilo plan da se uvede brzi internet u 700 sela širom Srbije do kraja 2025. godine.

Jovanović je dao izjavu tokom svoje posete selu Kalanjevci kod Ljiga. U ovom naselju su nedavno završeni radovi na izgradnji širokopojasne telekomunikacione infrastrukture. U prve kuće ovog sela je već uveden brzi internet. „U tu svrhu gradi se više od 4.700 kilometara trasa optičkih kablova da bi se povezalo više od 120.000 domaćinstava i oko 720 školskih objekata,“ izjavio je Jovanović.

Izvor: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija
Foto: Marina Jančević

Po rečima ministra, izgradnja optičke telekomunikacione infrastrukture za brzi internet sa protokom preko 100 Mb/s u ruralnim predelima Srbije je jedan od najbitnijih projekata Ministarstva. Sem privatnih domova, internet je uveden i u lokalnoj osnovnoj školi „Sestre Pavlović“. Ministarstvo je u saradnji sa kompanijom „Telekom Srbija“ školu opremilo i laptop računarima.

Brzi internet ključan po sela

Uvođenje stabilnog i brzog interneta u srpskim selima je od ključne važnosti, kako ističu u Ministarstvu. Poljoprivrednici će putem istog moći da se informišu o najnovijim informacijama vezanim za svoju struku, kao i da pristupe čeonim elektronskim platformama. Pritom, digitalna nastava može da se sprovodi u najisturenijim, teško pristupačnim odeljenjima u Srbiji. Žiteljima ruralnih mesta će biti dostupan i multimedijalni sadržaj u vidu stotine televizijskih kanala. Stabilnija fiksna i mobilna telefonija će takođe naći svoj put do zabačenijih mesta naše zemlje.

Izvor: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija
Foto: Marina Jančević

Inicijativa Ministarstva predstavlja jedan od brojnih koraka ka građenju digitalne, „pametne“ agrarne ekonomije. Poljoprivrednici u Srbiji sve češće primenjuju moderne vidove uzgoja i mehanizacije zarad boljih prinosa. Korišćenje digitalnih platformi kao što je eAgrar je takođe u porastu. Pomaka ima i u uvođenju zelenih, ekološki čistih praksi ratarstva, voćarstva i povrtarstva, kako u zemlji, tako i u regionu.

Izvor: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

Pogledajte i: Danas otvoren AgriSummit.tech u Beogradu, Savez za regenerativnu poljoprivredu u Sremskoj Mitrovici 23. juna